Visegrádská čtyřka podpořila rozšíření EU o balkánské státy

12.10.2017
Euroskop, čtk

Zástupci vlád zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) včera na setkání v Budapešti vyzvali ke zrychlení procesu rozšíření Evropské unie a Severoatlantické aliance o země západního Balkánu. Informovala o tom agentura MTI. Podle maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa by měl Brusel přístupová jednání s Albánií a Makedonií zahájit nejpozději v prvním čtvrtletí příštího roku.

„Zrychlení přístupového procesu je zárukou bezpečnosti,“ uvedl Szijjártó po jednání se svým polským protějškem Witoldem Waszczykowským, náměstkem českého ministra zahraničí Jakubem Dürrem, slovenským státním tajemníkem pro EU Ivanem Korčokem, zástupci zemí západního Balkánu, Bulharska a Rumunska. „Nestabilní západní Balkán představuje vážné ohrožení pro celou Evropu,“ dodal šéf maďarské diplomacie.

Podle Korčoka by se neměla otázka rozšíření dostat na okraj zájmu Evropské unie a visegrádská čtyřka se o to podle něj zasadí. Bez západního Balkánu by ani EU, ani NATO nebyly úplné, řekl podle MTI náměstek českého ministra zahraničí Dürr.

Evropská unie by měla kromě Albánie a Makedonie nabídnout „realistické a dosažitelné integrační cíle a harmonogramy“ také Bosně a Hercegovině a Kosovu, řekl Szijjártó. Status kandidáta členství v EU má z balkánských zemí Makedonie a Albánie. Srbsko a Černá Hora už zahájily formálně vstupní rozhovory. Bosna a Hercegovina a Kosovo jsou potenciálními kandidáty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek