Sobotka: EU by neměla ustupovat od projektů, jako je Schengen

16.10.2017
Euroskop, čtk

Zájem na tom, aby členské státy EU neustupovaly od dřívějších dohod, tlumočil český premiér Bohuslav Sobotka předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi na páteční společné schůzce se šéfy vlád ČR, Maďarska, Polska a Slovenska (V4) v Bratislavě. Jako příklad Sobotka před novináři zmínil otázku schengenského prostoru volného pohybu osob.

„Je tady snaha některých zemí posilovat možnosti kontrol na vnitřních hranicích Evropské unie. Já bych to pokládal za cestu zpět. My jsme pro to, abychom silně chránili vnější hranice Evropské unie, ale v tom našem schengenském prostoru by mělo být co nejméně překážek,“ řekl Sobotka po jednání premiérů s Tuskem, které se uskutečnilo po spotřebitelském summitu o dvojí kvalitě potravin.

Předsedové vlád zemí V4 se s Tuskem podle Sobotky shodli na tom, že hlavní směry, kterými by se měly ubírat změny ve fungování Evropské unie, jsou dány loňským summitem 27 zemí v Bratislavě a následnou schůzkou v Římě.

Tusk podle Sobotky premiéry zemí V4 informoval i o záměru ohledně zavedení neformálních schůzek lídrů členských států EU. „Má plán, že by se mezi formální jednání Evropské rady, která jsou zhruba jednou za dva měsíce, vkládala jakási neformální jednání,“ řekl Sobotka. Dodal, že Tusk si od tohoto kroku slibuje vytvoření většího prostoru pro debatu o některých klíčových tématech ohledně EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek