Juncker bude ve středu jednat s premiéry V4 o budoucnosti EU

17.10.2017
Euroskop, čtk

Středeční pracovní večeře premiérů zemí Visegrádské skupiny a předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera bude příležitostí k otevřené diskusi o budoucím vývoji evropské integrace. Novinářům to v pondělí řekl Junckerův mluvčí Margaritis Schinas.

Diskuse by se podle něj měla týkat oblastí, o nichž šéf Komise hovořil v polovině září ve svém projevu před europarlamentem. Tam nabídl svou představu další integrace EU. Uvedl například, že by všechny státy Unie měly přijmout společnou evropskou měnu.

Juncker ale tehdy také odmítl představu „vícerychlostní Evropy“, tedy rychlejší integraci – založenou na prohlubování měnové unie – zemí, jako je Francie a Německo, bez ohledu na ostatní unijní země. „Je odhodlaný zajistit, že východ a západ si zůstanou blízké, a nehodlá připustit vznik příkopů a třenic,“ poznamenal Schinas.

Junckerova schůzka s Viktorem Orbánem z Maďarska, Robertem Ficem ze Slovenska, polskou premiérkou Beatou Szydlovou a předsedou české vlády Bohuslavem Sobotkou se odehraje večer před říjnovým summitem Evropské unie. V pátek ráno by měli zástupci 27 členských států – bez odcházející Velké Británie – diskutovat o budoucnosti Unie na základě dokumentu, který by měl předložit předseda unijních vrcholných schůzek Donald Tusk.

Po jednání s Junckerem by se ještě premiéři zemí Visegrádu měli večer sejít ke krátkému společnému jednání, plyne z informací ČTK.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek