Premiéry zemí V4 čeká EU večeře s Junckerem

18.10.2017
Euroskop, čtk

Diskuse o budoucnosti Evropské unie čeká českého premiéra Bohuslava Sobotku u dnešní pracovní večeře v budově Evropské komise. V předvečer pravidelného unijního summitu jej spolu se šéfy vlád Slovenska Robertem Ficem, Polska Beatou Szydlovou a Maďarska Viktorem Orbánem hostí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Večeře s předsedy vlád zemí Visegrádské skupiny je součástí Junckerovy snahy o překonání objevujících se příkopů mezi východem a západem Evropské unie, vysvětlil tento týden jeho mluvčí Margaritis Schinas.

Sám Juncker o této věci mluvil v září ve svém obsáhlém projevu před europarlamentem. Tam tehdy zmínil i otázku dvojí kvality potravin, ta je však podle diplomatů jen jedním dílčním tématem a dnešní večeři by neměla dominovat.

Země EU začínají o budoucnosti bloku mluvit v souvislosti s britským odchodem. Zatímco Juncker ve své představě zdůrazňuje právě potřebu společného postupu všech unijních států, například francouzský prezident Emmanuel Macron nabízí vizi úzké spolupráce menší skupiny zemí, například těch, které platí eurem.

Je možné, že po večeři se ještě premiéři zemí V4 sejdou ke krátkému společnému zhodnocení diskuse s Junckerem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek