Babiš bude v Budapešti jednat s premiéry visegrádské skupiny

26.01.2018
Euroskop, čtk

Na summitu zemí Visegrádské skupiny (V4) je dnes v Budapešti očekáván český premiér v demisi Andrej Babiš, který bude s předsedy vlád Maďarska, Polska a Slovenska jednat o budoucnosti Evropské unie. Na okraj visegrádského rokování se při dvoustranných schůzkách chystá sejít se svými protějšky z Maďarska Viktorem Orbánem a Polska Mateuszem Morawieckým. Na programu má Babiš také jednání s maďarským prezidentem Jánosem Áderem.

Summit V4 bude tentokrát zaměřen především na budoucnost Evropské unie, jejímž členy jsou všechny čtyři země od roku 2004. Babiš, slovenský premiér Robert Fico, předseda polské vlády Morawiecki a premiér hostitelské země Orbán své představy o perspektivě evropského bloku předloží také v panelové diskuzi.

Podle maďarské agentury MTI by visegrádská čtyřka měla dnes rozhodnout o rámci a datu vytvoření regionální rozvojové banky, která by se zabývala investicemi do infrastruktury ve střední Evropě.

S Orbánem a Áderem bude Babiš v rámci oficiální návštěvy Maďarska jednat o hospodářských vztazích i o rozvoji spolupráce obou zemí v oblasti dopravy, školství, vědy a výzkumu. S polským protějškem Morawieckým chce český premiér hovořit o česko-polské spolupráci, mimo jiné v hospodářské oblasti či dopravě. Se slovenským premiérem Ficem se Babiš setkal na počátku ledna při oficiální návštěvě Bratislavy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek