Stropnický: V4 nemá jen odmítat, ale nabízet řešení

02.02.2018
Euroskop, čtk

Visegrádská skupina (V4) by měla předkládat vlastní řešení problémů EU, řekl český ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO) po čtvrtečním jednání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártem. Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko by neměly podle něho společně mluvit pouze o tom, co odmítají, ale také přicházet s vlastními návrhy. Spolupráci V4 oba šéfové diplomacií ocenili. Szijjártó dodal, že Budapešť si cení české pomoci při zvládnutí migrace. Znovu také odmítl globální pakt o migraci, který připravuje OSN.

Ministři v Černínském paláci mluvili o potřebě zemí Visegrádu důrazně prosazovat v EU společné pozice. „A to nejen tím, že budeme říkat, co všechno odmítáme, ale především tím, že budeme předkládat vlastní konsenzuální návrhy, jak problémy, kterých v Unii není málo, řešit,“ řekl šéf české diplomacie. „To se týká i onoho pověstného Dublinu IV,“ zmínil Stropnický připravovanou reformu migrační politiky EU.

Země V4 společně odmítaly přijmout jako řešení vlny nelegální migrace přerozdělovací kvóty. Maďarsko, Česko a Polsko jsou kvůli nedodržení kvót v soudním sporu s Evropskou komisí. Budapešť svůj odpor k migraci vyjádřila také v souvislosti s přípravami globálního paktu o migraci, kterým se zabývá OSN.

„Tento balíček OSN popisuje migraci jako něco dobrého a blahodárného a jako nezastavitelný proces. My na to máme jiný pohled, podle nás je migrace nebezpečná, musíme se jí bránit,“ uvedl ve čtvrtek Szijjártó. Pokud OSN na začátku března předloží návrh, který nebude v souladu s maďarským pohledem, země se debat dál nebude účastnit, doplnil Szijjártó. Z jednání o paktu o migraci již před měsícem vystoupily Spojené státy.

ČR a Maďarsko by mohly spolupracovat ve zbrojním průmyslu

Stropnický a Szijjártó po společném jednání pochválili ekonomické vztahy obou zemí. Stropnický vidí další možnosti pro spolupráci například ve zbrojním průmyslu. Maďarský ministr zahraničí byl první protějškem, kterého Stropnický oficiálně přivítal v Černínském paláci od svého jmenování do funkce.

Sijjártó se v Praze setkal také s ministryní obrany Karlou Šlechtovou (ANO) a ministryní práce Jaroslavou Němcovou (ANO).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek