Maďarsko je pro důchodce z EU výhodné

25.07.2005
Pro důchodce z bohatších zemí Evrospké unie je život v Maďarsku velmi výhodný. Jen v loňském roce jich v „zemi čabajky“ usadilo přes tisíc z nich.

Důchodci z „bohatých zemí“ EU se začali stěhovat do Maďarska. Jen v loňském roce se usadilo v Maďarsku přes 1100 zahraničních důchodců, většinu z nich tvořili občané členských zemí unie. Napsal to maďarský ekonomický deník Világgazdaság s odvoláním na statistiku státní zdravotní pojišťovny.

Ze zveřejněných údajů pojišťovny vyplývá to, že zatímco v minulosti se stěhovali do Maďarska jen důchodci maďarské národnosti z Rumunska a Ukrajiny, dnes již začínají přicházet důchodci i z „bohatých zemí“. Nejvíce z nich se přestěhovalo z Německa, Británie, Rakouska a Nizozemska. Důvod je prostý – život důchodce v Maďarsku je podstatně levnější než bohatších zemích EU.

V případě unijních zemí platí zásada, že každý dostává důchod od státu, v němž platil důchodové pojištění. Platil-li někdo toto pojištění ve více zemích, pak dostává poměrné důchody z těchto zemí.

Pro důchodce z ostatních zemí (zejména Rumunska) platí v Maďarsku zásada, že dostávají maďarský důchod. Pokud je jeho částka vyšší než by byl důchod příslušné osoby v její mateřské zemi, vymáhá maďarská vláda tento rozdíl po původní vlasti. Tento princip je sice v rozporu i s platnou legislativou Evropské unie, ale Maďarsko se zatím se sousedními státy nedokázalo dohodnout na změně tohoto, pro něj velmi nevýhodného sociálního systému.

„Západní“ důchodci investují

Západní důchodci, kteří se přestěhovali do Maďarska, začínají nakupovat nemovitosti. Velký zájem je především o starší venkovské domy, které lze poměrně snadno rekonstruovat. Tito důchodci investují do nákupu těchto domů zhruba 10 až 15 milionů forintů (1,2 až 2,3 milionu korun

V župách na západě Maďarska se usazují zejména důchodci z Rakouska a Německa, kteří značnou část roku chtějí strávit v Maďarsku, menší ve své vlasti. Tito lidé v župě Györ-Sopron například za loňský rok podali 123 žádostí o nákup nemovitosti. V župě Vas evidovali 196 podobných žádostí.
Ze statistiky penzijní pojišťovny vyplývá, že v Maďarsku žije také 167 osob, které dostávají důchod z České republiky.

Sdílet tento příspěvek