Rakousko podalo žalobu kvůli dostavbě maďarské elektrárny

23.02.2018
Euroskop, čtk

Rakousko včera podalo u Soudního dvora Evropské unie žalobu kvůli plánované dostavbě maďarské jaderné elektrárny Paks. Oznámila to rakouská ministryně Elisabeth Köstingerová, informovala agentura APA. Krok je namířen proti rozhodnutí Evropské komise o přípustnosti státních subvencí při rozšíření elektrárny. Budapešť už na konci ledna, kdy Vídeň žalobu avizovala, uvedla, že si za projektem stojí.

„Jaderná energie nesmí mít v Evropě místo. Od této linie neuhneme ani o centimetr,“ řekla včera Köstingerová, která stojí od ledna v čele ministerstva udržitelnosti a cestovního ruchu, jež spravuje agendu někdejších ministerstev životního prostředí a zemědělství.

Evropská komise se loni usnesla, že Maďarsko smí dotovat dostavbu své jediné jaderné elektrárny. Rakousko považuje tuto státní pomoc za nepřípustnou. Podle Vídně také rozšíření jaderné elektrárny poškozuje snahy o podporu obnovitelných energií. Podobně jako v případě elektrárny Paks v minulosti Rakousko protestovalo proti stavbě britské jaderné elektrárny Hinkley Point C.

„Komise bude své rozhodnutí u soudu bránit,“ sdělil mluvčí Evropské komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek