Středoevropští ministři obrany jednali o migraci i o Balkánu

29.03.2018
Euroskop, čtk

Bezpečnost střední Evropy je zárukou budoucnosti kontinentu, řekl včera maďarský ministr obrany István Simicskó po jednání s rezortními kolegy ze zemí Středoevropské obranné spolupráce (CEDC) v Budapešti, kterého se za ČR zúčastnila ministryně Karla Šlechtová. Ministři obrany Česka, Maďarska, Slovenska, Polska, Slovinska, Chorvatska a Rakouska se podle maďarské tiskové agentury MTI shodli na nutnosti dalšího zlepšování obranných kapacit svých zemí s ohledem na účinnější ochranu vnějších hranic takzvaného schengenského prostoru volného pohybu. Za znepokojivou přitom označili bezpečnostní situaci na západním Balkánu.

Jedním z témat jednání byla spolupráce pod hlavičkou Severoatlantické aliance, přičemž pro českou stranu je aktuální především vyslání kontingentu do Pobaltí v rámci alianční předsunuté přítomnosti (EFP – Enhanced Forward Presence).

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář už loni v srpnu uvedl, že česká armáda vyšle v polovině roku 2018 na sever Evropy mechanizovanou rotu s kolovými obrněnými transportéry Pandur a minometnou četu.

Šlechtová: Kolektivní obrana NATO je velmi důležitá

„Je to jedna ze součástí kolektivní obrany NATO, která je pro nás velmi důležitá. I kvůli tomu se aktivně zasazuji za nutné posílení české přítomnosti v zahraničních operacích,“ uvedla Šlechtová podle včerejší tiskové zprávy svého ministerstva.

S pořádajícím ministrem Simicskó, slovenským protějškem Peterem Gajdošem a náměstkem polského ministra obrany Tomaszem Szatkowskim se přitom shodla na potřebě jasně vymezit armádní témata v kompetenci NATO a EU, aby nedocházelo k překrývání.

Simicskó nabídl svým kolegům, aby se příští rok v Maďarsku uskutečnilo společné armádní cvičení zaměřené na ochranu hranic a zvládání migrace. Podobné cvičení se loni v září konalo v Rakousku. Rakouský ministr obrany Mario Kunasek v této souvislosti varoval, že migrační krize „ještě není zdaleka za námi“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek