Sociální demokraté střední Evropy chtějí Šefčoviče na post šéfa Komise

05.06.2018
Euroskop, čtk

Středoevropští sociální demokraté chtějí s pomocí bulharských kolegů dostat do čela Evropské komise jejího současného místopředsedu pro energetickou unii Maroše Šefčoviče. Zástupci sociální demokracie z ČR, Maďarska, Polska, Slovenska a Bulharska se na včerejší schůzce v Bratislavě dohodli, že by se to mělo stát po volbách do Evropského parlamentu, které jsou naplánovány na příští rok. Šefčovič v reakci řekl, že iniciativa na jeho nominaci přišla z české strany a že se bude ucházet o podporu sociálních demokratů v celé EU.

„Zájem o tuto kandidaturu mám a udělám všechno pro to, abych získal dostatečnou podporu. Budu se ucházet o podporu sociálně-demokratických stran ve všech zemních Evropské unie,“ uvedl před novináři Šefčovič.

„Plně tuto nominaci podporuji. Maroš Šefčovič patří k excelentním politikům. Je to člověk, který ukázal na všech pozicích na evropské úrovni své kvality a svou zdatnost. Budu držet palce Šefčovičovi, aby obhájil tuto kandidaturu,“ řekl novinářům slovenský premiér a místopředseda nejsilnější slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Peter Pellegrini.

Dodal, že evropští socialisté lepšího kandidáta než Šefčoviče nemají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek