Visegrad chce úzce spolupracovat ve vojenské logistice

11.06.2018
Euroskop, čtk

Země visegrádské skupiny, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, budou úzce spolupracovat ve vojenské logistice. Záměr ustavit velitelství společné logistické skupiny V4 v pátek na okraj jednání ministrů obrany zemí NATO v Bruselu potvrdili zástupci čtveřice středoevropských zemí. Plán se uskuteční pod polským vedením, náklady si země rozdělí rovným dílem, řekla novinářům česká ministryně obrany Karla Šlechtová.

„Osobně to považuji za velký úspěch a jsem ráda, že dnes, během zasedání NATO k tomu došlo,“ poznamenala ministryně obrany v demisi. Logistika, tedy v zásadě schopnost účinně a včas zásobovat vojenské jednotky, byla jednou z částí čtvrteční a páteční ministerské diskuse.

Potvrzen byl například vznik dvou nových velitelství, která mají odpovídat za přesuny sil přes Atlantik a po Evropě, ve spolupráci s EU se NATO snaží co nejvíce usnadnit vojenskou mobilitu po území unie.

Šlechtová: ČR se stává důležitým partnerem

Podle Šlechtové se bude jednat o první společný příspěvek zemí visegrádské skupiny ke kolektivní obraně NATO. „O to významnější je, že si armády V4 berou na starost logistiku, která je základem jakékoliv vojenské aktivity. ČR se tímto stává důležitým partnerem v klíčové oblasti,“ upozornila Šlechtová.

Příslušné memorandum v pátek podepsali také slovenský ministr Peter Gajdoš, nový maďarský šéf obranného resortu Tibor Benkő a náměstek polského ministra obrany Tomasz Szatkowski.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek