Pellegrini: Státy V4 mají právo nebýt v EU jen pozorovateli

13.06.2018
Euroskop, čtk

Země visegrádské skupiny (V4) – Slovensko, Maďarsko, Česko a Polsko – mají veškeré právo činit v Evropské unii návrhy k politickým otázkám, místo aby byly pouhými pasivními pozorovateli. Podle agentury MTI to včera v Budapešti řekl slovenský premiér Peter Pellegrini na tiskové konferenci s předsedou maďarské vlády Viktorem Orbánem.

Slovenská vláda hodlá pokračovat v budování dobrých vztahů s Maďarskem, protože je to v zájmu občanů Slovenska, jeho ekonomiky a regionu, zdůraznil Pellegrini. Podle MTI přitom vyzdvihl důležitou úlohu, kterou Maďarsko v uplynulém roce sehrálo jako předsedající země skupiny V4.

Skupina čelila „mnoha zkouškám“ a její členové si vzájemně účinně pomáhali. Její stanovisko k migraci se ukázalo jako správné a přístup, „který nám chtěli vnutit ze západní Evropy, nefungoval“, řekl dále slovenský premiér.

Systém povinných kvót selhal a platit výměnou za nepřijímání migrantů podle něj nepřipadá v úvahu. Ochrana vnějších hranic je také forma solidarity, dodal.

Pellegrini: Postup v otázkách azylu má být jasně definován

K odmítnutí Itálie a Malty povolit přistání ve svých přístavech lodi Aquarius s více než 600 migranty na palubě Pellegrini řekl, že „bychom měli říct ne“ unijnímu financování nákladného záchranného systému, díky němuž „ti, kdo se vydají na cestu přes vodu, mohou automaticky počítat s tím, že budou zachráněni a dostanou se do EU“.

Postup vůči těm, kdo přicházejí do Evropy, by měl být podle předsedy slovenské vlády jasně definován. Odmítnutí Itálie a Malty přijmout tuto loď „byl jen začátek“, je nezbytné posílit vnější hranice EU, dodal.

Podobné stanovisko k této události zaujal i Orbán. „Itálie znovu našla svoji vlastní vůli. Je to velká změna. Přeji hodně štěstí. Itálie má naši naprostou podporu,“ prohlásil předseda maďarské vlády podle rakouské agentury APA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek