Vondráček by uvítal, pokud by v EU bylo více slyšet postoje V4

14.06.2018
Euroskop, čtk

Šéf české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček by uvítal, pokud by v Evropské unii bylo více slyšet postoje středoevropských zemí z takzvané visegrádské čtyřka (V4), do které kromě Česka patří také Maďarsko, Polsko a Slovensko. Vondráček to řekl novinářům po dnešní schůzce členů vedení české a slovenské sněmovny v Bratislavě. Podle šéfa slovenského parlamentu Andreje Danka si Bratislava dala za cíl snížit nedůvěru části zemí EU vůči státům V4.

„Budu rád, když Visegrád bude více slyšen v rámci Evropy. Nejen v rámci projednávání v Evropském parlamentu, ale třeba zintenzivníme i naše vztahy s Evropskou komisí. Chtěli bychom se aktivně podílet na tvorbě předpisů v rámci Evropské unie,“ uvedl Vondráček.

Podle Danka, jehož země na začátku července převezme předsednictví V4, se uskuteční schůzky zástupců parlamentů visegrádských států s kolegy z Německa a Francie, jakož i dalších evropských zemí. „Dáváme si za hlavní úkol odstranit nedůvěru Evropského parlamentu nebo i větší části EU k V4, která vznikla i kvůli problematice migrace,“ řekl Danko.

Středoevropské země včetně ČR například během migrační krize v EU odmítly přerozdělování uprchlíků na základě povinných kvót. Schůzka členů vedení české a slovenské sněmovny se uskutečnila u příležitosti letošního 100. výročí vzniku Československa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek