Dvojí občanství neodporuje evropským normám, tvrdí Sólyom

08.08.2005
Nový maďarský prezident László Sólyom, který do své funkce nastoupil v pátek, vyhlásil, že podporuje zavedení dvojitého občanství pro Maďary žijící v sousedních zemích.

Nový maďarský prezident László Sólyom, který do své funkce nastoupil v pátek, vyhlásil, že podporuje zavedení dvojitého občanství pro Maďary žijící v sousedních zemích. Sólyom tvrdí, že dvojité občanství neodporuje právu Evropské unie.

„I přes všechny tvrzení různých činitelů není pravda, že by proti dvojitému občanství mohla mít unie právní výhrady. Dvojité občanství je i zemích EU známou a uznávanou věcí,“ uvedl Sólyom. Podle něj je ovšem zavedení dvojitého občanství velmi citlivým krokem a mělo by být konzultováno se sousedními zeměmi.

Sólyom je také přesvědčen o tom, že jeho krajané v okolních zemích mají o dvojí občanství zájem. „Nezapomínejme, že starostlivost o příslušníky menšin ukládá maďarským činitelům přímo ústava.“

Nový maďarský prezident se narodil jihomaďarském městě Pécs, vystudoval práva a byl právním poradcem sdružení, které vystupovaly proti výstavbě vodního díla Gabčíkovo – Nagymaros. V letech 1990 až 1998 zastával funkci předsedy Ústavního soudu Maďarské republiky.

Sdílet tento příspěvek