Orbán označil závěry summitu za úspěch visegrádské čtyřky

29.06.2018
Euroskop, čtk

Visegrádská čtyřka (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) uspěla na summitu Evropské unie se svými návrhy, a Maďarsko se tak nestane zemí imigrace. Ve videu, které dnes ráno zveřejnil na svém facebookovém účtu, to řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Italský ministr vnitra Matteo Salvini v reakci na dohodu o řešení migrace uvedl, že slovům nevěří a že počká na činy. Člen předsednictva bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), s jejímž předsedou se dostala kvůli migraci do sporu kancléřka Angela Merkelová, označil dohodu z bruselského summitu za krok správným směrem.

Visegrádské čtyřce se podle Orbána podařilo prosadit do závěrů summitu EU k migraci svůj návrh, a Maďarsko se tak nestane imigrační zemí. Podle premiéra hrozilo nebezpečí, že by se migranti z uprchlických táborů rozdělovali mezi unijní státy.

„Podařilo se nám zhatit tento návrh a dosáhli jsme přijetí svého návrhu,“ řekl maďarský premiér, podle kterého návrh visegrádské čtyřky jasně říkal, že nikdo nesmí být přesouván z uprchlického tábora do jiné země bez svolení dotyčného státu.

Výsledkem dohody, kterou představitelé unijních států uzavřeli dnes ráno po mnoha hodinách jednání, je podle něj to, že Maďarsko zůstane zemí Maďarů a nestane se zemí imigrantů.

Conte je s kompromisem spokojený

Zmínku o tom, aby ostatní země EU převzaly spoluzodpovědnost za migranty ze Středozemního moře, prosazovala do závěrů summitu Itálie. Ačkoli se do nich nakonec tento požadavek nedostal, vyjádřil italský premiér Giuseppe Conte nad dosaženým kompromisem spokojenost.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini v reakci na dohodu uvedl, že „nedůvěřuje slovům“. „Teď si počkáme na konkrétní činy,“ řekl v rozhovoru poskytnutém rádiu Capital. „Dosud to tak bylo vždy. Všichni říkají: ‚Ať žije Itálie‘, ale pak platí Itálie sama,“ řekl předseda protiimigrační strany Liga. „Chceme vědět, jaké peníze a jaké síly nám budou k dispozici,“ dodal.

Dosažení dohody o společném evropské řešení migrační otázky bylo důležité především pro německou kancléřku Angelu Merkelovou, která čelí hluboké krizi své vlády kvůli sporu s ministrem vnitra Horstem Seehoferem.

CSU: Dohoda je krok správným směrem

Člen vedení Seehoferovy CSU Hans Michelbach v reakci na závěry summitu prohlásil, že jde o krok „správným směrem“. Na otázku, zda budou výsledky vrcholné schůzky Seehoferovi stačit, aby ustoupil od své hrozby, že začne na německých hranicích odmítat migranty registrované v jiné členské zemi EU, Michelbach jasně neodpověděl.

„Předpokládám, že dává smysl, abychom jednou na Evropu pohlíželi pozitivně, s radostí, ale na druhé straně abychom byli činorodí, abychom v Německu nemuseli přijímat každého sedmého žadatele o azyl v Evropě, který by vlastně vůbec neměl mít právo přijet,“ řekl člen vedení CSU.

Seehofer by měl podle dřívějších vyjádření hovořit s kancléřkou Merkelovou o výsledcích summitu o víkendu a následně rozhodnout, zda proti její vůli začne odmítat některé migranty přímo na hranicích či nikoli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek