Bělorusko-polská roztržka pokračuje

09.08.2005
Čtyři polští europoslanci, mezi nimiž byl místopředseda Evropského parlamentu Jacek Saryusz-Wolski, nebyli vpuštěni do Běloruska, i přesto, že měli v pořádku všechny dokumenty.

Čtyři polští europoslanci, mezi nimiž byl místopředseda Evropského parlamentu Jacek Saryusz-Wolski, nebyli včera vpuštěni do Běloruska, i přesto, že měli v pořádku všechny dokumenty. Běloruské úřady své rozhodnutí odmítly odůvodnit.

„Členům Evropského parlamentu dnes bylo odmítnuto překročit polsko-běloruské hranice navzdory tomu, že měli diplomatické pasy a oficiální pozvání,“ uvádí se v komuniké vydaném v Bruselu. Polští europoslanci cestovali do Běloruska na pozvání předsedkyně Svazu Poláků v Bělorusku Angeliky Borysové. Cílem jejich návštěvy bylo získat informace o situaci polské menšiny v zemi. Tyto údaje pak měly být prezentovány na zasedání v Bruselu, které by mělo proběhnout koncem srpna.

Podle předsedy běloruského zahraničního výboru běloruského parlamentu Anatolije Krasuckého bylo rozhodnutí pohraničních orgánů správné a odůvodněné. Poslanci měli podle něj před vstupem do země navázat kontakt s běloruským parlamentem. Když tak neučinili, lze podle Krasuckého jejich jednání považovat za vměšování do vnitřních záležitostí Běloruska. Běloruské ministerstvo zahraničí je podobným cestám připraveno zabraňovat i budoucnu.

Vedení Svazu Poláků je v Bělorusku již delší dobu vystaveno represím ze strany vlády. Podle prezidenta Lukašenka Svaz s podporou Varšavy a Washingtonu usiluje o rozvrácení režimu. Velmi kritizován byl například kontakt polského opozičního politika a místopředsedy Sejmu Donald Tuska s představiteli svazu.

Vztahy mezi Polskem a Běloruskem jsou již delší dobu velmi napjaté. Varšava a Minsk si vzájemně vypověděly několik diplomatů.

Sdílet tento příspěvek