Slovinský premiér kritizoval kvůli migraci země Visegrádu

17.09.2018
Euroskop, čtk

Nový slovinský premiér Marjan Šarec kritizoval země visegrádské čtyřky (ČR, Maďarsko, Polsko, Slovensko) kvůli jejich migrační politice. V rozhovoru poskytnutém televizi RTV Slovenija uvedl, že na rozdíl od V4 nehodlá Slovinsko v migrační politice podnikat žádné „sólo akce“. Šarecovu středolevému menšinovému kabinetu parlament vyjádřil důvěru ve čtvrtek.

„Slovinsko vždy bylo konstruktivním členem Evropské unie a tyto sólo akce, které podniká visegrádská skupina a kvůli kterým bylo Maďarsko před časem napomenuto, nám nejsou blízké,“ řekl Šarec. Podle něj se dosavadní slovinská migrační politika nebude měnit. „Budeme prosazovat solidaritu,“ dodal.

Migrace bude tématem první pracovní cesty nového předsedy vlády. Příští týden zamíří na neformální schůzku premiérů a prezidentů EU v Salcburku, kde se kromě odchodu Británie z EU bude jednat právě i o migrační politice.

Po Salcburku hodlá Šarec navštívit Brusel a následně všechny sousední země. Chorvatsko, se kterým vede Lublaň hraniční spor, podle něj ale určitě nebude na seznamu první.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek