ČR a SR připravují dohodu s cílem omezit daňové podvody

17.09.2018
Euroskop, čtk

Česká republika a Slovensko připravují uzavření dohody o automatické výměně informací v oblasti daně z přidané hodnoty (DPH), která by zlepšila vzájemnou spolupráci při odhalování daňových podvodů. Ministři financí obou zemí Alena Schillerová a Peter Kažimír hovořili o dohodě na schůzce během společného jednání české a slovenské vlády v Košicích.

„Dohodli jsme se, že smlouvu podepíšeme co nejdříve a věřím, že i díky ní se nám v obou zemích podaří eliminovat podvody v této oblasti, a zlepšit tak výběr DPH. Tím, že si budeme vyměňovat více údajů, bude možné lépe analyzovat chování jednotlivých subjektů a včas zakročit,“ uvedl Kažimír.

Policie v Česku i na Slovensku v minulosti informovaly o více daňových podvodech, které se týkaly i fiktivního obchodování se zbožím mezi firmami z obou republik bývalého Československa. ČR i Slovensko v uplynulých letech prosadily několik opatření s cílem omezit úniky na daních.

Podle tiskového odboru slovenského ministerstva financí ČR i Slovensko chtějí spolupracovat i v oblasti přímých daní, což umožňuje příslušná unijní směrnice, a to včetně přítomnosti daňových kontrolorů v jiném státě. Ministři také diskutovali o tématu zdaňování služeb jako je Uber nebo Airbnb či o návrhu Evropské komise ohledně víceletého finančního rámce EU na roky 2021 až 2027.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek