Praha a Bratislava plánují spolupráci při modernizaci armád

18.09.2018
Euroskop, čtk

Česko a Slovensko chtějí spolupracovat při zbrojních tendrech a vzájemně nakupovat vojenskou techniku, která se v obou státech vyrábí. Po společném jednání české a slovenské vlády v Košicích to včera řekli premiéři obou zemí Andrej Babiš a Peter Pellegrini. Podle Babiše se v říjnu v Brně setkají oba premiéři, ministři obrany i zástupci generálních štábů obou zemí, aby záležitost blíže projednali.

Podle Pellegriniho sice některou vojenskou techniku musejí obě země nakupovat od partnerů ze zámoří, jsou ale oblasti, kde by požadavkům armád vyhovovala produkce českého nebo slovenského zbrojního průmyslu. Podle něj by to mohlo podpořit domácí průmysl v obou zemích. Praha a Bratislava se tak podle Pellegriniho dohodly, že se budou vzájemně informovat o připravovaných zbrojních tendrech.

Babiš uvedl, že představitelé obou zemí se příští měsíc sejdou na zbrojním veletrhu v Brně, kde budou diskutovat o tom, do jakých oblastí chce která armáda investovat.

Český premiér podotkl, že Česko vyrábí bojová vozidla, Slovensko houfnice a že by armády vzájemně mohly tuto techniku nakupovat. Spolupráce by se podle něj mohla do budoucna rozšířit i na zbývající země visegrádské skupiny, tedy na Polsko a Maďarsko.

EU a role globálního hráče na mezinárodní scéně

Premiéři ČR a Slovenska ve společném prohlášení ke schůzce vlád uvedli, že v době zhoršujícího se bezpečnostního prostředí by měly členské státy EU spolu se spojenci v rámci NATO věnovat větší pozornost otázkám obrany a obranné spolupráce. EU by podle Babiše a Pellegriniho měla převzít roli globálního hráče i v oblasti zahraniční politiky a bezpečnosti. Slovensko i Česko také hodlají nadále podporovat vstup zemí západního Balkánu do EU.

O spolupráci při modernizaci armády při setkání v Praze minulý týden hovořili i náčelníci generálního štábu české a slovenské armády Aleš Opata a Daniel Zmeko. Zmeko podotkl, že hledali možné společné průniky v přezbrojení, ve kterých by byl prostor pro úspory.

Podle Opaty se možná spolupráce týká hlavně oblasti přezbrojení a výstavby pozemních sil. V minulosti se o možnosti společných nákupů se sousedními zeměmi mluvilo, uskutečnit se je ale nepodařilo.

Modernizace a závazky vůči NATO

Česko i Slovensko se chystají investovat do modernizace armády i v souvislosti s naplněním závazku vůči Severoatlantické alianci, aby její členské státy vydávaly na obranu alespoň dvě procenta hrubého domácího produktu.

Premiéři ve společném prohlášení také podpořili plány na modernizaci či budování silniční a železniční infrastruktury mezi oběma zeměmi a uvítali zahájení příprav na nové mezistátní smlouvy o policejní spolupráci.

Česko také poskytne podporu při vývoji slovenského transplantačního programu plic, v současnosti tyto transplantaci slovenským pacientům provádějí lékaři v ČR.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek