Státy V4 podepsaly deklaraci k vysokorychlostní železnici

02.10.2018
Euroskop, čtk

Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko se dohodly na spolupráci při analýze projektu výstavby vysokorychlostní železnice, která by spojila metropole zmiňovaných zemí. Příslušnou deklaraci včera po schůzce ve Štrbském Plese ve Vysokých Tatrách na Slovensku podepsali ministři dopravy čtyř středoevropských států, jež patří do uskupení visegrádská čtyřka. ČTK to sdělilo slovenské ministerstvo dopravy.

V deklaraci se ministři shodli na spolupráci při hledání řešení a opatření s cílem zkrátit cestování vlakem mezi Prahou, Bratislavou, Varšavou a Budapeští, včetně vyhodnocení možné proveditelnosti projektu vybudování vysokorychlostního železničního spojení mezi metropolemi.

„Všichni považujeme za prioritu udělat z cestování vlakem rychlejší, pohodlnější a hlavně preferovanější způsob přepravy. Vybudování vysokorychlostní tratě by proto mělo být naším společným cílem,“ uvedl hostitel schůzky, slovenský ministr dopravy Arpád Érsek.

Agentura MTI s odvoláním na vyjádření maďarského ministra zahraničních věcí Pétera Szijjártóa napsala, že soutěž na vypracování studie proveditelnosti vysokorychlostní železnice bude zahájena tento týden a dokončena by měla být během zhruba šesti měsíců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek