ČR a SR si vymění informace s cílem omezit daňové podvody

08.10.2018
Euroskop, čtk

Česká ministryně financí Alena Schillerová v pátek podepsala se svým slovenským kolegou Peterem Kažimírem meziresortní dohodu o automatické výměně informací v oblasti daně z přidané hodnoty (DPH), jejímž cílem je boj proti daňovým podvodům. Podpis dohody se uskutečnil na okraj schůzky ministrů financí zemí visegrádské čtyřky (V4) na Štrbském Plese ve Vysokých Tatrách na Slovensku.

Na základě dohody si české Generální finanční ředitelství a slovenské Finanční ředitelství budou vyměňovat informace ze souhrnných hlášení DPH a související informace.

„Očekávám, že důsledkem této dohody bude efektivnější odhalování daňových podvodů, což se promítne do lepšího výběru DPH,“ uvedla podle tiskové zprávy Schillerová. Dodala, že Česko bude o podobnou spolupráci usilovat i s dalšími zeměmi V4.

Zmiňována dohoda mezi ČR a Slovenskem vznikala od loňského roku a ministři financí o ní hovořili i během společného jednání české a slovenské vlády, které se konalo v září v Košicích.

Rychlejší výměna informací

Podle slovenského ministerstva financí dohoda umožní rychlejší výměnu informací a jejich využití při vyhodnocování přeshraničních rizikových transakcí mezi podnikateli.

Policie v Česku i na Slovensku v minulosti informovaly o více daňových podvodech, které se týkaly i fiktivního obchodování se zbožím mezi firmami z obou republik bývalého Československa.

V4 a víceletý finanční rámec EU

Schillerová a Kažimír se na Štrbském Plese také sešli na společné schůzce s kolegy z Maďarska a Polska. Zástupci těchto čtyř středoevropských zemí, které tvoří uskupení V4, se během debaty o víceletém finančním rámci EU shodli, že hlavními příjmy unie by nadále měly zůstat příspěvky členských zemí na základě jejich ekonomické výkonnosti doplněné o výnosy z cel.

„Tradiční vlastní zdroje, jako je například výběr DPH, by měl být výrazně zjednodušen, či úplně zrušen. Případné nové zdroje musí být jednoduché, spravedlivé a financování jejich pomocí udržitelné tak, aby byla zachována daňová suverenita členských států a finanční zátěž nadměrně nezatěžovala ekonomicky slabší členské země,“ uvedla Schillerová.

Ministři financí zemí V4 se rovněž setkali s představiteli Evropské investiční banky, s nimiž diskutovali o budoucnosti investičních politik a nástrojů v Evropě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek