Kiska: Prezidenti zemí V4 se shodli, že EU je úžasný projekt

11.10.2018
Euroskop, čtk

Prezidenti Česka, Slovenska, Maďarska a Polska se shodli, že Evropská unie je úžasným projektem a projektem budoucnosti, na kterém je třeba pracovat. Novinářům to po úvodním diskusním bloku dvoudenního summitu zemí tvořících takzvanou visegrádskou čtyřku (V4) řekl slovenský prezident Andrej Kiska. Český prezident Miloš Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka na schůzce ocenil roli zmiňovaných čtyř zemí ve věci migrace a vyzval V4 k další jednotě.

Státníci by podle Kisky navzdory případným potížím v rámci EU měli vždy říkat, že za projektem unie stojí. „Důležité je, abychom my, země visegrádské čtyřky, vždy vysílali jasný pozitivní signál (o unijním) projektu) a abychom nedovolili nárůst hlasů o dělení na starou a novou Evropu,“ řekl slovenský prezident.

Ze strany unijních institucí zaznívají výhrady vůči některým zemím Visegrádu. Polsko čelí kritice za údajné porušování pravidel právního státu a Maďarska se týkalo zářijové doporučení od europoslanců, aby členské země EU zahájily proti Budapešti řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot.

Český prezident během setkání také pozval své visegrádské kolegy příští rok do Prahy; Česko převezme předsednictví ve V4 právě od Slovenska, a to na začátku července 2019.

Potvrzení ruské agrese na Krymu

Kiska před novináři mimo jiné kritizoval zpochybňování sankcí EU proti Rusku některými slovenskými politiky. „Je to škodlivé ve vztahu k našim občanům i k našemu postavení v rámci Evropské unie. Všechny země (EU) jedním hlasem potvrdily, že Rusko anektovalo Krym, a sankce byly jasnou odpovědí na tuto agresi,“ řekl Kiska.

Protiruské sankce v uplynulých dnech kritizoval zejména šéf slovenské sněmovny a koaliční Slovenské národní strany Andrej Danko, který se dlouhodobě netají svým vstřícným postojem vůči Rusku.

Slovenský premiér Peter Pellegrini zase tvrdil, že sankce Slovensku ekonomicky škodí. Výhrady vůči protiruským sankcím má i Zeman.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek