EBRD zlepšila výhled rozvíjejících se ekonomik střední Evropy

02.11.2018
Euroskop, čtk

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) včera zlepšila odhad letošního růstu rozvíjejících se ekonomik ve střední Evropě a Pobaltí o půl procentního bodu na 4,3 procenta. Výhled nezahrnuje Českou republiku, kterou již EBRD počítá mezi vyspělé země.

Hospodářský růst v osmi sledovaných zemích by měl letos navzdory zlepšení prognózy nepatrně zpomalit z loňských 4,4 procenta. V příštím roce očekává EBRD další zvolnění růstu, a to na 3,5 procenta. Odhad pro příští rok nicméně zlepšila z dříve předpokládaných 3,3 procenta.

Banka ve své zprávě poukázala na příznivý vývoj spotřeby domácností a soukromých investic v regionu. Zároveň však upozornila na negativní vliv nedostatku kvalifikované pracovní síly a zpomalujícího růstu mezinárodního obchodu.

EBRD zlepšila odhady hospodářského růstu Polska i Maďarska pro letošní i příští rok. Odhad letošního růstu slovenské ekonomiky nicméně ponechala beze změny na 3,9 procenta a odhad jejího růstu pro příští rok dokonce zhoršila o 0,2 procentního bodu na čtyři procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek