Šéf diplomacie Petříček dnes bude jednat ve Varšavě

08.11.2018
Euroskop, čtk

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček se dnes ve Varšavě sejde se svým polským protějškem Jackem Czaputowiczem. Budou hovořit o bilaterálních vztazích, o aktuálních evropských otázkách nebo o spolupráci ve visegrádské skupině, kam kromě Česka a Polska patří také Slovensko a Maďarsko. Pro Petříčka je to první oficiální cesta do Polska od jeho říjnového jmenování ministrem.

„Máme velmi intenzivní kulturní spolupráci, Polsko je také nezanedbatelný obchodní partner, je to jeden z největších trhů pro české podniky. Také bychom se měli soustředit na debaty kolem společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU,“ řekl Petříček v rozhovoru s ČTK o svém očekávaném jednání s Czaputowiczem.

Polsko je třetí z českých sousedů, kterého Petříček po svém jmenování navštíví. Na první zahraniční cestu letěl v říjnu do Německa, na počátku listopadu navštívil Slovensko a jedná se o jeho cestě do Rakouska.

Udržování dobrých vztahů se sousedy Petříček označil za jednu z priorit, které pod jeho vedením ministerstvo zahraničí bude mít.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek