ČR a Polsko stojí o rychlé dálniční propojení přes Hradec Králové

15.11.2018
Euroskop, čtk

Česko a Polsko mají zájem o co nejrychlejší vybudování dálniční spojnice obou zemí přes Hradec Králové. Zlepšení dopravního spojení by posílilo vzájemný obchod, shodli se dnes po společném jednání obou vlád premiéři Andrej Babiš (ANO) a Mateusz Morawiecki. Babiš očekává, že by se poslední úseky dálnice D11 k hranicím mohly začít stavět v roce 2021.

„Máme peníze a děláme maximum, abychom (stavbu) zrychlili,“ řekl Babiš. Podle něj by páteřní dálnice, mezi které řadí i D11 až k polským hranicím, mohly být dokončeny do roku 2025. Morawiecki řekl, že z polské strany rovněž stavba pokračuje a že i Varšava má zájem na co nejrychlejším vybudování severojižního propojení střední Evropy.

Oba premiéři po společném jednání ocenili také vzájemné vztahy, oběma zemím se podle nich daří společně prosazovat své zájmy v Evropské unii. Za významnou oblast spolupráce označili koordinaci postojů při jednání o víceletém finančním rámci EU na roky 2021 až 2027, kde společně usilují o zachování dostatku peněz na společnou zemědělskou politiku a na politiku soudržnosti.

Premiéři také vyzdvihli shodu mezi Českem a Polskem v přístupu k migrační krizi. Opakovaně se postavili za řešení problému s migrací v zemích, odkud uprchlíci přicházejí, a za posílení ochrany evropských hranic. Důležité podle nich je, že v těchto postojích je jednotná celá visegradská skupina, do níž patří ještě Slovensko a Maďarsko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek