EU se podle Maďarska musí přihlásit ke křesťanským kořenům

16.11.2018
Euroskop, čtk

Evropští politici se musí jasně přihlásit k tomu, že Evropa je křesťanský kontinent. Na konferenci o pronásledování křesťanů to dnes v Praze řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Podle něj existují v Evropské unii skupiny, které usilují o likvidaci křesťanského dědictví. Ministr to spojil s problematikou migrace.

„Když se podíváte na evropskou historii, je nepopiratelné, že to je křesťanský kontinent. My evropští křesťanští politici musíme mít dost odvahy k tomu, abychom to řekli nahlas,“ řekl Szijjártó. Kritizoval, že v základním právním dokumentu EU, v lisabonské smlouvě, není odkaz na křesťanské základy evropských zemí.

„V EU je nyní silný proud, který by chtěl, aby EU vstoupila do postkřesťanské a postnárodní éry. Tlak na to, abychom se zbavili křesťanského dědictví a křesťanských základů Evropy,“ řekl Szijjártó. Podle něj se to projevuje především v západní části kontinentu. Zmínil francouzský zákon z roku 2004, který zakázal okázalé nošení náboženských symbolů ve veřejných školách, což se vztahuje nejen na muslimské šátky a židovské jarmulky, ale také na velké kříže.

„Jsou snahy některých sil v Evropě využít migraci jako nástroj ke zbavení se křesťanských základů,“ uvedl maďarský minstr. Podle něj lidé, kteří v migrační krizi přicházejí do EU, nemají zájem přizpůsobit se kultuře, která se na kontinentu vytvářela po staletí.

Szijjártó také prohlásil, že Maďarsko má zájem o silnou Evropskou unii. Silná ale podle něj bude jedině v případě, kdy se bude skládat ze silných národních států, které se budou jasně hlásit ke své kultuře a ke křesťanským kořenům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek