ČR má se sousedními státy skvělý vztah, říká premiér

29.08.2005
Blížící se volby v okolních zemích mohou znamenat nové politické rozložení sil, dodal.

Vztahy České republiky se sousedními státy jsou nejlepší v historii, prohlásil dnes premiér Jiří Paroubek (ČSSD). „Styky se sousedy máme tak dobré jako nikdy v minulosti,“ řekl na dnešní poradě českých velvyslanců. Připomněl, že s představiteli všech čtyř zemí, tedy Německa, Rakouska, Polska a Slovenska, již ve funkci předsedy vlády jednal.


Paroubek vyzdvihl nedávné gesto české vlády vůči německým antifašistům, které Praha ocenila za jejich postoj před a během druhé světové války. „Splatili jsme tak svůj dluh vůči nim,“ uvedl premiér. Omluva se podle něj setkala s velkou společenskou podporou. Prezident Václav Klaus a opoziční ODS však vládní prohlášení vůči bývalým československým občanům považují za nebezpečné.


Premiér se zmínil také o nadcházejících volbách v sousedních státech. Myslí si, že mohou znamenat nové politické rozložení sil ve střední Evropě. Například výsledek parlamentního hlasování v Německu je nyní těžší odhadnout než před několika měsíci, poznamenal.


Důležitá je podle něj spolupráce v rámci visegrádské skupiny. S maďarským premiérem Ferencem Gyurcsánym a představiteli Polska a Slovenska se sejde na úterním summitu skupiny v Budapešti. Soudí, že středoevropské země by měly mimo jiné podporovat integraci Ukrajiny s EU, mluvit o jejím členství v unii je však podle něj zatím předčasné.

Sdílet tento příspěvek