Komisař Šefčovič bude kandidovat na post slovenského prezidenta

18.01.2019
Euroskop, čtk

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič bude kandidovat na slovenského prezidenta v březnových přímých volbách. Oznámil to dnes na tiskové konferenci v Bratislavě. Přijal tak nabídku nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica. Podle bookmakerů patří Šefčovič k favoritům za zvolení hlavou státu.

Dvaapadesátiletý Šefčovič je členem Komise od roku 2009. Předtím působil ve slovenské diplomacii i na vedoucích postech na ministerstvu zahraničních věcí. Absolvent Moskevského státního institutu mezinárodních vztahů Šefčovič je v současnosti v Komisi odpovědný za energetickou unii.

Kandidaturu za Směr-SD již dříve odmítl ministr zahraničí Miroslav Lajčák, který by podle průzkumů byl favoritem na vítězství v prezidentských volbách.

První kolo přímé volby hlavy slovenského státu se uskuteční 16. března, případné druhé kolo je naplánováno o dva týdny později. Z dříve potvrzených zájemců o post prezidenta se největší popularitě těší vědec Robert Mistrík s nepatrným náskokem před předsedou vládní strany Most-Híd Bélou Bugárem. Šefčovič do posledních výzkumů zahrnut nebyl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek