Visegrád: Unie se musí soustředit na rozpočet

31.08.2005
Na schůzce v maďarské Budapešti vyzvaly země V4 předsedající Británii i celou evropskou pětadvacítku, aby finanční perspektivu EU přijala ještě do konce letošního roku.

S koncem prázdnin se Evropská unie znovu vrací k tématům, která kvůli rozepřím přes léto odložila. Kdysi tolik diskutovaná evropská ústava je sice stále „u ledu“, o to větší pozornost se však soustředí na spor o rozpočet.
Za naprosto klíčové považují přijetí unijního rozpočtového výhledu na léta 2007 až 2013 také země visegrádské čtyřky včetně České republiky. Na včerejší schůzce v maďarské Budapešti proto znovu vyzvaly předsedající Británii i celou evropskou pětadvacítku, aby takzvanou finanční perspektivu přijala ještě do konce letošního roku. Jinak podle nich hrozí, že se výrazně sníží konkurenceschopnost Evropy a chudší země nedosáhnou na peníze z fondů EU.

„Vydali jsme společné prohlášení, v němž říkáme, že výchozím bodem pro jednání musí být poslední kompromisní návrh lucemburského předsednictví,“ řekl HN náměstek ministra zahraničních věcí pro unijní záležitosti Vladimír Müller, který na cestě do Budapešti doprovázel premiéra Jiřího Paroubka.
Kromě „visegrádských“ předsedů vlád, Slováka Mikuláše Dzurindy, Poláka Marka Belky a Maďara Ference Gyurcsányho, se schůzky účastnil i šéf Evropské komise José Barroso. „Bylo zřejmé, že je odhodlán nám pomoci,“ uvedl Müller.
Pokud by se unii nepodařilo schválit finanční perspektivu včas, musela by hospodařit podle rozpočtového provizoria. Hlavními poraženými, kteří by přišli o nejvíc peněz, by se pak stali právě unijní nováčci.

„Pro Českou republiku je vyřešení rozpočtu významnou prioritou. Už proto, že v letech 2007 až 2013 budeme pravděpodobně naposledy čistým příjemcem peněz z EU,“ připomněl již před odjezdem do Maďarska – na poradě velvyslanců v Praze – český premiér.
Za hlavního viníka krachu červnového summitu EU o financích Paroubek považuje britského premiéra Tonyho Blaira.
„Blair tam přijel s cílem nedohodnout se,“ řekl v pondělí v narážce na dva a půl měsíce starý požadavek Londýna vyměnit britský rabat za reformu zemědělské politiky. „Věříme také, že britský premiér jako předseda Evropské rady bude více evropský než britský,“ zopakoval podle agentury ČTK také včera v Budapešti.

Paroubek ale není jediný, kdo vyzývá Brity, aby vyjednávaní o rozpočtu dotáhli ještě letos – než skončí jejich předsednictví v EU – do konce. Podobně mluví na svých cestách do zahraničí i čeští ministři.
Zatím posledním z nich byl šéf resortu financí Bohuslav Sobotka. Spolu se svým německým protějškem Hansem Eichelem minulý čtvrtek v Drážďanech apeloval na Británii, aby se intenzívně snažila současnou finanční krizi řešit. „Je to její morální povinnost,“ uvedl Sobotka, citovaný agenturou Reuters.
Kdyby Londýn nechal unijní rozpočet na Rakušanech, kteří po něm v lednu 2006 předsednictví v EU převezmou, „nebylo by to spravedlivé“, myslí si i ministr Eichel.

Jiného názoru je však britský premiér Tony Blair. Jak řekl minulý týden, jeho země se chce v unii do prosince zaměřit hlavně na sociální rozměr evropské integrace. I proto se Blair nechal slyšet, že by debata o rozpočtu měla pokračovat i napřesrok.

Sdílet tento příspěvek