V Polsku probíhají oslavy vzniku hnutí Solidarita

31.08.2005
Polští europoslanci navrhli, aby si příště zrození Solidarity poslední srpnový den připomínala celá Evropská unie jako Den svobody a solidarity.

Polsku dnes vyvrcholí oslavy 25. výročí vzniku Solidarity, vůbec prvních nezávislých odborů v bývalém socialistickém bloku. Založení legendárního hnutí si do severopolského Gdaňsku, kde se před čtvrtstoletím uskutečnily největší protesty, přijedou mimo jiné připomenout prezidenti a premiéři třicítky zemí.

Mezi čestnými hosty bude rovněž bývalý český prezident Václav Havel. Na oslavy by měl přijet i premiér Jiří Paroubek. Také Slovensko bude na oslavách zastupovat předseda vlády Mikuláš Dzurinda. Slavnosti zahájí mše a následovat bude již tradiční kladení věnců. Na večer je pak připraven koncert. Kromě oficiálních oslav by se v Gdaňsku měly konat rovněž nezávislé oslavy, které připravuje opozice.

Polští europoslanci v EP navrhli, aby si příště zrození Solidarity poslední srpnový den připomínala celá Evropská unie jako Den svobody a solidarity. Podle polského europoslance Janusze Lewandowskiho by s oceněním historických zásluh Solidarity by neměl být problém. Spolu s ním se pod projekt podepsali i polští poslanci z velkých frakcí socialistů a liberálů. Naopak chyběli euroskeptici z Ligy polských rodin a Sebeobrany.

K 25. výročí podpisu gdaňských dohod mezi komunistickou mocí a stávkujícími dělníky uspořádali polští europoslanci v bruselském sídle také výstavu, vyznívající, že vlastně „vše začalo v Gdaňsku“ – 2. světová válka i začátek konce komunismu. Avšak přínos Solidarity ke znovusjednocení Evropy nakonec překryla symbolika pádu Berlínské zdi, takže podle polských europoslanců je nejvyšší čas toto nedopatření v evropském povědomí napravit.

„Obyčejní dělníci před čtvrtstoletím povstali v naději na svobodu, demokracii a lepší život. Stávkou v loděnici začal pád komunismu, nejprve v Polsku a pak i v dalších zemích, takže se Evropa nakonec mohla znovu sjednotit,“ ocenil předseda Evropského parlamentu Josep Borrell při otevření výstavy.

V samé EU by podle Lewandowského duch solidarity měl pomoci vyřešit spory o budoucí rozpočty „pětadvacítky“, na které čekají hlavně postkomunistické země. O hloubi jejich problémů ostatně svědčí i to, že v gdaňské loděnici z někdejších 15.000 stávkujících dělníků zbyly jen tři tisícovky loďařů, jejichž místa jsou nadále v ohrožení.

Sdílet tento příspěvek