Premiéři V4 se dnes sejdou s Merkelovou

07.02.2019
Euroskop, čtk

Premiéři České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska se dnes v Bratislavě sejdou s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Česko bude na jednání, které se uskuteční u příležitosti slovenského předsednictví ve skupině čtyř středoevropských zemí, zastupovat premiér Andrej Babiš.

Podle úřadu slovenské vlády tématy schůzky bude sedmiletý rozpočtový rámec EU na roky 2021 až 2027, dále nadcházející volby do Evropského parlamentu a budoucnost Unie.

Před samotnou schůzkou premiérů zemí visegrádské čtyřky (V4) s Merkelovou se německá kancléřka setká se slovenským kolegou Peterem Pellegrinim. Odpoledne se pak předsedové vlád zemí V4 ještě sejdou na společném jednání již bez Merkelové, která se v Bratislavě zúčastnila vrcholné schůzky zemí V4 již v roce 2011.

Slovenská metropole loni v listopadu hostila jednání zástupců více než desítky členských států EU včetně Česka, na které se přední politici těchto zemí shodli na tom, že unijní rozpočet na politiku soudržnosti i na zemědělskou politiku na roky 2021 až 2027 by měl být zachován na úrovni stávajícího rozpočtového rámce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek