Šéfové parlamentů hovořili o roli sněmoven v EU

26.03.2019
Euroskop, čtk

Parlamenty členských zemí Evropské unie jsou důležité v debatě o budoucím vývoji Evropské unie, navzdory tomu by neměly být oslabeny pravomoci Evropského parlamentu. Po jednání čelných představitelů parlamentů čtyř středoevropských zemí z uskupení Visegrádská čtyřka (V4) s představiteli dalších tří unijních zemí to v pondělí řekl předseda parlamentního shromáždění států Beneluxu (Belgie, Nizozemsko, Lucembursko) Gusty Graas. Česko na schůzce zastupovali místopředseda Senátu Milan Štěch a šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který zdůrazňoval jednotu (V4).

„Národní parlamenty mají důležitý hlas v debatě o budoucnosti Evropské unie. Silnější hlas národních parlamentů neznamená, že by Evropský parlament měl mít méně pravomocí,“ řekl na tiskové konferenci Graas, který zároveň obhajoval princip solidarity v rámci EU.

Hostitel schůzky, šéf slovenské sněmovny Andrej Danko, na tiskové konferenci naopak zmínil debatu o překonávání problému odtržení Evropského parlamentu od národních parlamentů členských států evropské osmadvacítky a potřebu co nejrychleji dořešit otázky kolem vystoupení Británie z evropského bloku. Dodal, že od květnových voleb do Evropského parlamentu očekává nové dynamické lídry v čele EU.

Visegrádská čtyřka má zájem na dynamické Evropské unii

Předseda Sněmovny Vondráček před novináři zejména vyzdvihl spolupráci zemí V4: „Reprezentujeme 65 milionů lidí. Jsme vidět, jsme slyšet. Jsme hlas, který v Evropě dohromady něco znamená,“ uvedl. O zájmech V4 v debatě o budoucnosti Unie mluvil také šéf slovenské sněmovny. „Hlavní ambicí je představit V4 jako formát, který má zájem na větší dynamice Evropské unie a který chce Evropskou unii reformovat,“ řekl bez bližších podrobností Danko.

Kromě čelných představitelů parlamentů zemí V4 a Graase se společného jednání zúčastnili také vrcholní zástupci parlamentů Belgie, Nizozemska a Lucemburska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek