Metnar: Česko chce rozvíjet společné projekty v regionu V4

11.06.2019
Euroskop, čtk

Příprava projektu společného působení vojáků Česka, Maďarska, Polska a Slovenska v zahraničních misích, spolupráce těchto zemí z uskupení visegrádská čtyřka (V4) při vyzbrojování či společné cvičení patří k prioritám nadcházejícího českého předsednictví ve V4 v obraně. Po společném jednání ministrů obrany států V4 nebo jejich zástupců s kolegy z dalších tří zemí to novinářům řekl český ministr obrany Lubomír Metnar.

Česko chce podle Metnara prosazovat jednotný postup v rámci NATO a EU při vytváření společných uskupení. „V oblasti obrany máme společné zájmy a jsme slyšet. Naší vlajkovou lodí jsou společná bojová uskupení,“ uvedl Metnar.

Během slovenského předsednictví ve V4 byla podle slovenského ministra obrany Petera Gajdoše znát vysoká úroveň připravenosti bojového uskupení k nasazení v rámci unijního projektu Battle Group. Společná jednotka V4 bude v pohotovosti už letos v červenci, na jehož začátku Česko předsednictví ve V4 převezme od Slovenska.

ČR dodá 600 vojáků do společné jednotky

Metnar uvedl, že Česká republika do bojového uskupení přispěje 600 vojáky. Dodal, že vojáci vyčlenění do jednotky V4 budou držet pohotovost ve svých zemích. Jako možné místo nasazení společné jednotky Metnar označil region Balkánu.

Podle Metnara existuje prostor pro spolupráci středoevropských zemí ve vyzbrojování, byť výsledky v této oblasti zatím nebyly dosaženy.

Jednání v Piešťanech se zúčastnili také zástupci Rakouska, Slovinska a Chorvatska, tedy zemí, které se státy V4 patří do uskupení Středoevropská obranná spolupráce. Ministři nebo jejich zástupci projednali projekt posílené evropské spolupráce v obraně (PESCO) v oblasti radiační, chemické a biologické ochrany, stejně jako říjnové společné cvičení zmíněných zemí, které se uskuteční v Maďarsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek