V Ostravě tento týden zasednou ministři obrany Visegrádu

16.09.2019
Euroskop, čtk

Ministři obrany visegrádských zemí (V4) tento týden zasednou u příležitosti Dnů NATO v Ostravě. Zabývat se budou zejména prioritami, které si Česká republika jako předsednická země V4 vytýčila. Na dotaz ČTK to uvedl Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Zasedání čtyř ministrů Visegrádu, který kromě ČR sdružuje Slovensko, Polsko a Maďarsko, se uskuteční 19. až 21. září. Jako hostitel bude vystupovat ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), Polsko bude na jednání zastupovat ministr národní obrany Mariusz Blaszczak, Maďarsko ministr obrany Tibor Benkő a delegaci Slovenska povede ministr obrany Peter Gajdoš.

Schůzka ministrů zemí Visegrádu se pod aktuálním českým předsednictvím koná poprvé. Na programu bude mít podle Valy zejména jednání o způsobu plnění priorit českého předsednictví. „Mezi ně patří například snaha najít možnosti hlubší spolupráce v oblasti vyzbrojování, aktualizace přístupu k obranné spolupráci ve světle globálních i regionálních změn a pokračování ve vytváření mnohonárodních bojových uskupení EU,“ uvedl Vala. Ministři dále projednají současné iniciativy Severoatlantické aliance i Evropské unie.

Země V4 spolupracují v rámci vojenské pohotovosti EU

Při vytvoření společného bojového uskupení (tzv. EU Battlegroup) země Visegrádu spolupracují opakovaně. Společně takto vojenskou pohotovost pro Evropskou unii armády členských zemí držely v první polovině roku 2016, další mají na starosti v současné době. Loni na podzim se ministři obrany Visegrádu dohodli na sestavení další „battlegroup“ k prvnímu pololetí roku 2023.

Bojové uskupení EU je vojenskou jednotkou, kterou má k dispozici vedení Evropské unie. Na jeho vytvoření se vždy dohodne několik evropských států. Jednotlivá uskupení se střídají v pohotovosti po šesti měsících a EU je může v případě potřeby nasadit kdekoli do 6000 kilometrů od Bruselu. Tento formát evropské obrany existuje od roku 2007, dosud tyto skupiny nebyly reálně nasazeny.

V rámci spolupráce V4 se také často mluví o možnosti společných vojenských nákupů. Dosud se ale žádný takový tendr uskutečnit nepodařilo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek