Na prezidentský summit V4 dorazí i hlavy Slovinska a Srbska

20.09.2019
Euroskop, čtk

Na prezidentský summit visegrádské skupiny (V4), kterou tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, dorazí na počátku října také hlavy Slovinska a Srbska. Uvádí to program summitu, který ve čtvrtek zveřejnil Pražský hrad. Ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák v srpnu uvedl, že pozvána byla i chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová, mezi potvrzenými účastníky ale chybí. Hlavy šesti států budou v Lánech jednat o tématech Evropské unie a o možnostech srbského vstupu do EU.

Prezidentský summit V4 se uskuteční 2. a 3. října. V jeho první den se sejdou pouze prezidenti států V4 – za Česko Miloš Zeman, za Slovensko Zuzana Čaputová, za Polsko Andrzej Duda a za Maďarsko János Áder. Hlavním tématem jejich jednání by měla být budoucnost EU po britském odchodu z unie, který by měl nastat na konci října. Prezidenti by tak měli mluvit mimo jiné o ambicích V4 za nových poměrů v EU a o hledání nových spojenců. Kromě toho se budou hlavy států zabývat víceletým finančním rámcem unie na roky 2021 až 2027 či otázkami mezinárodního obchodu. Společně si také připomenou 30. výročí pádu totalitních režimu ve střední Evropě.

Druhý den summitu se k jednání připojí slovinský prezident Borut Pahor a srbský prezident Aleksandar Vučić. Tématem jejich schůzky bude kromě aktuální situace v EU i stav přístupových jednání mezi unií a Srbskem. Česko dlouhodobě podporuje otevírání nových vyjednávacích kapitol a začlenění Srbska do EU.

Prezidentský summit je součástí českého předsednictví ve V4, které začalo v červenci a potrvá do poloviny příštího roku. Česko si jako jeden z hlavních cílů svého předsednictví stanovilo upevňování postavení zemí V4 v EU i v Severoatlantické alianci a posilování soudržnosti obou těchto organizací. Chce také podporovat proces rozšíření unie o státy západního Balkánu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek