Metnar: V4 by mohla společně nakupovat munici pro své armády

23.09.2019
Euroskop, čtk

Země visegrádské skupiny (V4), kterou tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, by mohly společně nakupovat munici pro své armády. Konkrétní typy munice a další podrobnosti mají za úkol definovat národní ředitelé pro vyzbrojování. Po pátečním zasedání ministrů obrany V4 v Ostravě to řekl český ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Užší spolupráce ve vyzbrojování je podle něj jednou z priorit, jež si stanovila Česká republika pro své předsednictví, které převzala v létě. Diskuse o konkrétních druzích munice je podle něj teprve na počátku. „Detaily budou ještě dopilovány, ale je tady obecná shoda na nákupu jednotlivých druhů municí v rámci V4,“ sdělil Metnar.

V delším časovém horizontu by podle něj mohly následovat další ambiciózní projekty. „Dnes jsme se shodli na několika oblastech, ve kterých vidíme velký potenciál. Jsou to například společný výcvik na podzvukových letounech, pořízení ručních zbraní nebo modernizace tanků T-72. A to by byla velmi zajímavá příležitost pro spolupráci našich státních podniků,“ řekl Metnar.

Letoun z Vodochod by mohl sloužit společnému výcviku pilotů

Metnar uvedl, že jedním z typů, který by v rámci V4 mohl sloužit k výcviku pilotů nadzvukových letadel, je nový letoun L-39NG, s nímž přichází česká společnost Aero Vodochody. Lidé si tento stroj mohli poprvé prohlédnout o víkendu na Dnech NATO na letišti v Mošnově u Ostravy.

„Chci zdůraznit: Naše spolupráce funguje a je velmi dobrá. V oblasti obrany máme společné zájmy. Všichni si uvědomujeme, že jednotný postoj posiluje pozici našich zemí v Evropské unii i NATO,“ řekl Metnar. Doplnil, že Česko chce navázat na předchozí slovenské předsednictví pokračováním spolupráce ve formátu V4 plus, tedy s Německem a Francií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek