Prezidenti zemí V4 dnes v Lánech zahájí dvoudenní jednání

02.10.2019
Euroskop, čtk

Prezidenti Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se dnes sejdou na zámku v Lánech k jednání o spolupráci visegrádské skupiny (V4) v Evropské unii. Debatovat by měli o ambicích V4 za nového rozložení sil v EU poté, co unii opustí Velká Británie. Hlavy státu budou diskutovat i o novém víceletém finančním rámci EU na roky 2021 až 2027, dopadech globálních obchodních a celních válek nebo aktuálním stavu dopravních infrastrukturních projektů.

Český prezident Miloš Zeman přivítá svou slovenskou kolegyni Zuzanu Čaputovou, polského prezidenta Andrzeje Dudu a hlavu maďarského státu Jánose Ádera před polednem u vstupu do lánského zámku. Čtveřici prezidentů čeká ceremoniál s vojenskými poctami. Poté se hlavy států přesunou do zámku ke dvěma blokům jednání, mezi které je vložený slavnostní oběd.

Prezidentský summit je součástí českého předsednictví ve visegrádské skupině. Česko si jako jeden z hlavních cílů svého předsednictví stanovilo upevňování postavení zemí V4 v EU i v Severoatlantické alianci a posilování soudržnosti obou těchto organizací. Chce také podporovat proces rozšíření unie o státy západního Balkánu. Ve čtvrtek se k summitu připojí také slovinský prezident Borut Pohur a srbský prezident Aleksandar Vučić.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek