Poláky čeká repríza roku 1989: volby slibují úplný obrat režimu

23.09.2005
Polsko má šanci vstoupit nedělními parlamentními volbami do nové éry. Pokud dvě nejpopulárnější pravicové strany, Občanská platforma a Právo a Spravedlnost, získají v parlamentu dvoutřetinovou většinu, mohou být očekávané změny ústavy dokonce srovnatelné se změnami v roce 1989.

Polsko má šanci vstoupit nedělními parlamentními volbami do nové éry. Pokud dvě nejpopulárnější pravicové strany, Občanská platforma a Právo a Spravedlnost, získají v parlamentu dvoutřetinovou většinu, mohou být očekávané změny ústavy dokonce srovnatelné se změnami v roce 1989, kdy tehdejší komunistická vláda a opozice sdružená v hnutí Solidarita podepsaly dohody u kulatého stolu o svobodných volbách a přechodu k demokracii.

„Rokem 2005 – a nejen kvůli dvojím volbám – končí jedno období v polských dějinách, které bychom mohli nazvat epochou kulatého stolu. Poslední lidé, kteří tu dohodu podepsali, ať už za tehdejší vládu, nebo za opozici, odcházejí z politiky,“ napsal týdeník Polityka.
Vládnoucí postkomunistická levice, zdecimovaná skandály a vlastním rozkladem, bude mít problém dostat se přes pětiprocentní práh do parlamentu. Končí prezident Aleksander Kwa¶niewski, kdysi komunistický ministr, jenž se snaží pomoci Svazu demokratické levice v kampani. Poslední komunistická garnitura odchází a do čela svazu, který může počítat maximálně se ziskem osmi procent hlasů, nastupují třicátníci.

Liberální Občanská platforma a konzervativně sociální Právo a Spravedlnost soupeří o to, kdo z nich získá víc hlasů, a tím právo jmenovat premiéra. Nová vláda ale nebude jednotná – a to ji čekají zásadní ekonomické reformy, nutné ke snížení osmnáctiprocentní nezaměstnanosti a veřejného dluhu.
Už teď například politolog Tomasz #143#ukowski z Varšavské univerzity a další experti hovoří o rozdělení na liberální a sociální Polsko, na ty, kteří chtějí menší roli státu, snížení daní, dynamický růst, a na ty, kteří prosazují větší zásahy státu, rozsáhlejší sociální výdaje a konzervativnější přístup k roli rodiny či obhajobě polských národních zájmů v Evropě.
Kampaň byla velmi ostrá, v americkém stylu osobní a hlavní útoky na sebe vedli právě budoucí koaliční partneři, což pro jejich spolupráci nevěstí nic dobrého.

„Z hlediska ekonomického se dají čekat změny až při sestavování rozpočtu na rok 2007, letos už to nová vláda nemůže stihnout,“ řekl Janusz Jankowiak, hlavní ekonom banky BRE.
Za dva týdny budou mít Poláci možnost volbu stvrdit při hlasování o nové hlavě státu. Nejpopulárnější jsou nyní kandidáti obou zmíněných stran a liberál Donald Tusk má dokonce šanci vyhrát v prvním kole.

Sdílet tento příspěvek