Parlamentní volby v Polsku vyhrála pravice

26.09.2005
Vítězem se zřejmě stala konzervativní strana Právo a spravedlnost, Druhá skončila liberální Občanská platforma. Obě strany spolu chtějí sestavit vládu.

Předběžné výsledky parlamentních voleb v Polsku po sečtení 30 procent odevzdaných hlasů v pondělí ráno dále potvrzují jasné vítězství pravicových stran Právo a spravedlnost (PiS) a Občanská platforma. Předseda PiS Jarosµaw Kaczyński již vyjádřil zájem kandidovat na post premiéra.

Částečné výsledky dávají podle ústřední volební komise konzervativní formaci Právo a spravedlnost téměř 26 procent hlasů. Na druhém místě je s více jak 23 procenty liberální Občanská platforma. Obě strany před volbami přes rozdíly ve svých programech oznámily, že společně vytvoří vládní koalici.

Vítězné pravicové strany by měly mít jasnou většinu v parlamentu. Ze 460 poslaneckých křesel by podle předpovědí místních médií měla mít jejich koalice na 300 křesel; Právo a spravedlnost asi 160 a Občanská platforma kolem 140.

Dosud vládní Svaz demokratické levice (SLD) je podle očekávání velmi oslabený. Podle prvních výsledků získal necelých 11 procent. Lépe zatím dopadá i formace Sebeobrana, které předběžné výsledky dávají přes 13 procent.

„Předběžně mě berte jako kandidáta (na premiéra), pokud se volební výsledky nezmění,“ prohlásil šestapadesátiletý Kaczyński. Řekl, že o výsledcích voleb bude ještě v pondělí jednat politický výbor a nejpozději v neděli politická rada jeho strany.

Volební komise uvedla, že by měla zveřejnit předběžné výsledky po sečtení dalších hlasů v nejbližších hodinách. Konečné oficiální výsledky by měly být však až v úterý.

Překvapením letošních voleb je rekordně nízká účast. Podle televizní stanice TVN přišlo 40,36 procenta z více než 30 milionů polských voličů. Podle TVP volební účast činí 38,3 procenta.

Poláci ve volbách vybírali 460 poslanců Sejmu a 100 senátorů. Podobně jako v ČR se do Sejmu volí poměrným a do Senátu většinovým systémem.

„Vše ukazuje na to, že jsme vyhráli volby. Vyhráli jsme je jako strana a vyhrál je, což je důležitější, náš program,“ řekl dále předseda strany Právo a spravedlnost a kandidát na budoucího premiéra Jaroslaw Kaczy#241#ski.

O tom, kdo nakonec skutečně usedne v čele nové polské vlády, rozhodnou až prezidentské volby. Ty se v Polsku uskuteční za dva týdny. Také v nich podle předvolebních průzkumů asi svedou rozhodující boj kandidáti Občanské platformy a strany Právo a spravedlnost.

Jejich zástupci přitom naznačovali, že pokud jedna ze stran obsadí křeslo prezidenta, druhá získá premiéra. V prezidentských volbách má podle průzkumů zatím náskok šéf Občanské platformy Donald Tusk. Na druhém místě průzkumů figuruje Lech Kaczy#241#ski, varšavský primátor a dvojče šéfa strany Jaroslawa Kaczy#241#ského.

„Odpovědnost za to, co se bude v Polsku dít, nyní leží na bedrech bratrů Kaczy#241#ských,“ komentoval pravděpodobné výsledky voleb šéf poslaneckého klubu liberální Občanské platformy Jan Rokita. Právě on byl stranickým kandidátem pro úřad premiéra. Nyní se zdá, že by v budoucí vládě mohl obsadit křeslo prvního místopředsedy a ministra zahraničí.

S výsledkem voleb byl velmi spokojen předseda Svazu demokratické levice Wojciech Olejniczak. „Chceme být dobrou opozicí,“ podotkl.


Průběžné výsledky:
Právo a spravedlnost 25,7
Občanská platforma 23,3
Sebeobrana 13,4
Svaz demokratické levice 10,8
Liga polských rodin 7,8
Polská lidová strana 7,4
Zdroj: Agentura Reuters.

Sdílet tento příspěvek