Polská pravice sestavuje program nové vlády

27.09.2005
I když bude mít pravice v dolní komoře parlamentu, Sejmu, pohodlnou většinu, jen o několik křesel jim unikla většina dvoutřetinová, potřebná ke změně ústavy.

Neoficiální výsledky z devadesáti procent volebních místností včera potvrdily první povolební prognózy: vítězi polských parlamentních voleb staly dvě pravicové strany, konzervativně sociální Právo a spravedlnost (PiS) a liberální Občanská platforma (PO).
I když budou mít v dolní komoře parlamentu, Sejmu, pohodlnou většinu, jen o několik křesel jim unikla většina dvoutřetinová, potřebná ke změně ústavy.

Polsko nyní čeká zhruba měsíc nejistoty a vyjednávání. Kandidáti obou vítězných stran jsou totiž hlavními favority prezidentských voleb, které se konají 9. října. A podle hlasů expertů se čeká, že vyhraje spíš kandidát liberálů Donald Tusk, aby voliči vyvážili vítězství konzervativců v parlamentu. Tusk má nyní podporu kolem 45 procent voličů, jeho hlavní soupeř Lech Kaczynski kolem 27 procent.

Už ve středu mají začít první vyjednávání o koalici a jejím programu. „Počkáme si, co Právo a spravedlnost předloží,“ řekl volební lídr liberálů Jan Rokita. Mezi oběma stranami jsou spory především o budoucí ekonomickou politiku. Polská média včera spekulovala o jednotlivých jménech na ministerské posty, podle představitelů stran však není nic jasné. Konzervativní kandidát na premiéra Jaroslaw Kaczynski prohlásil, že pokud jeho bratr Lech vyhraje prezidentské volby, tak premiérem nebude. „Zatím není nic jasné, nemáme premiéra, nemáme společný program, situace je nejasná,“ řekl HN Pawel Spiewak, politolog z Varšavské univerzity, který s napětím čekal na výsledky, neboť byl kandidátem na poslance za liberály.

Mnoho sociologů i ekonomů vítězství konzervativců znepokojilo, zlotý včera poklesl. Čeká se na první konkrétní návrhy lidí i programu. „Program PiS má lidský rozměr, je realistický a strana má vůli ho uvést v život. Problém ale je, že lidé navržení do vlády nejsou schopni ho zrealizovat,“ řekla listu Rzeczpospolita Jadwiga Staniszkisová, profesorka sociologie. PiS prosazuje větší roli státu, klade důraz na sociální služby, na což podle prvních analýz nalákal levicové voliče ve městech i na venkově.
Ekonomové doufají, že liberálové budou mít v nové vládě na hospodářskou politiku velký vliv i přes svoji prohru. „Pro letošní rozpočet se nic nemění, zajímavé bude spíš jaro příštího roku a příprava rozpočtu na rok 2007,“ řekl HN Janusz Jankowiak, hlavní ekonom banky BRE. „PiS přece nejsou šílenci, v koalici bude mít na hospodářství rozhodující vliv PO.“

Včera však už PiS dalo najevo, že chce obsadit více ekonomických ministerstev, než plánovalo, a že rozpočet se bude sestavovat v úřadu premiéra, nikoli na ministerstvu financí.
Velké rozčarování vyvolala také malá účast voličů, kterých nakonec k urnám přišlo jen 40,1 procenta, což je vyjma voleb do Evropského parlamentu nejmenší účast od roku 1989. „Je to efekt negativního obrazu plného skandálů a korupce, který politici z politiky udělali,“ domnívá se Pawel Spiewak.

Nový parlament
po sečtení 90 procent hlasů
Právo a spravedlnost (sociálně konzervativní strana) : 26,84 % hlasů 152 mandátů v Sejmu, 48 v Senátu
Občanská platforma (liberální strana) : 24,23 % hlasů – 133 mandátů v Sejmu, 35 míst v Senátu
Sebeobrana (levicoví populisté) : 11,66 % hlasů – 57 mandátů v Sejmu, 4 křesla v Senátu
Svaz demokratické levice (postkomunisté) : 11,38 % hlasů – 56 mandátů v Sejmu, 1 křeslo v Senátu
Liga polských rodin (konzervativně nacionalistická strana) : 7,84 % hlasů – 33 mandátů v Sejmu, 5 křesel v Senátu
Polská lidová strana (tradiční venkovská umírněné konzervativní strana) : 6,95 % hlasů – 27 mandátů v Sejmu, 3 křesla v Senátu
Zdroj: Gazeta Wyborcza, onet.pl

Sdílet tento příspěvek