Lídři parlamentů V4 si v Praze připomenuli sametovou revoluci

18.11.2019
Euroskop, čtk

Šéfové obou komor českého Parlamentu Jaroslav Kubera (ODS) a Radek Vondráček (ANO) dnes v Národním muzeu při oslavách výročí sametové revoluce připomenuli odpor proti komunismu v Maďarsku a Polsku. Osudy zemí visegrádské čtyřky jsou úzce propojené a dávají zemím sílu ke společnému postupu ve prospěch nejen těchto zemí, ale celé Evropské unie, zaznělo v projevech jejich hostů – předsedů parlamentů Slovenska, Polska a Maďarska.

„Když nebude visegrádská čtyřka držet spolu, nikdo nám nepomůže. To, že nás podceňují, řekl minulý týden rakouský premiér,“ uvedl během slavnostního zahájení výstav v Národním muzeu k 30. výročí sametové revoluce předseda slovenské Národní rady Andrej Danko. Současně vyjádřil naději v budoucnost postkomunistických zemí, kterou budou tvořit děti. „Važme si plurality,“ uvedl a vyzval publikum, aby „těm, kdo mají patent na rozum“ zazvonilo, jako v roce 1989 komunistům, klíči.

Také předseda maďarského Národního shromáždění László Köver připomenul společnou historii. „Nejsme v tom sami, třicet let, které jsme spolu prožili, nás zavazuje,“ konstatoval.

Podle předsedkyně polského Sejmu Elžbiety Witekové sametová revoluce v někdejším Československu, polská Solidarita a události roku 1956 v Maďarsku ukázaly, jak moc si lidé těchto zemí přáli svobodu, což se po roce 1989 podařilo. Pak všechny země V4 prošly složitým obdobím transformace. „Chápu, co znamená žít v zemi, která není svobodná. Máme podobnou minulost, smutné zážitky nás spojily,“ konstatovala s tím, že visegrádská čtyřka může ještě hodně dobrého učinit, a to nejen pro své národy, ale pro celou Evropu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek