Politici V4: Ideologie nás nesmí ovládat, musíme držet spolu

18.11.2019
Euroskop, čtk

Národy zemí visegrádské skupiny (V4), tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, už nesmí ovládat jakákoliv ideologie. Řekl to dnes předseda slovenského parlamentu Andrej Danko na zasedání šéfů parlamentů zemí V4 v Praze, jehož tématy jsou reflexe událostí pádu komunismu v roce 1989 a následný vývoj ve středoevropském regionu.

Danko poukázal na nadvládu komunistické ideologie ve všech čtyřech zemích, která v roce 1989 skončila. Podle něj je třeba na to pamatovat. „Nesmíme dovolit, aby jakákoliv ideologie naše národy ovládala. Nejlepším řešením pro nás je zdravý úsudek, selský rozum,“ řekl. Souhlasí s nutností společného postupu v Evropě. „Shodněme se na tom, že nemáme jinou cestu než držet pospolu,“ dodal.

Šéf maďarského parlamentu László Köver řekl, že V4 musí spolupracovat přes ideologické rozdíly. Köver dodal, že se země V4 staly motorem evropského rozvoje. Podle něj je třeba s ohledem na příznivé geopolitické rozložení těchto zemí „udržet spolupráci přes ideologické rozdíly“ a diktovat tempo růstu. Kritiku systémových změn v Polsku a Maďarsku, které se staly terčem výtek v rámci EU, označil za „hon na čarodějnice“. „Hledáme společná stanoviska, ne spory,“ poznamenal.

Šéf českého parlamentu Radek Vondráček (ANO) uvedl, že státy V4 by s ohledem na historickou zkušenost s nebezpečím totality měly prosazovat v rámci EU právo na vlastní názor. „Každý by měl mít právo myslet si, co si myslí, a nikdo by nám neměl říkat, co si máme myslet,“ uvedl. Předsedkyně polského Sejmu Elžbieta Witeková souhlasí s tím, že nikdo nechápe potřebu svobody více než země, které o ni musely nedávno bojovat. „Máme společné zájmy a vůli udržovat je,“ uvedla k budoucnosti V4.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek