Polskou vládu určí výsledek voleb prezidenta

29.09.2005
Na post polského premiéra byl překvapivě nominoval Kazimierz Marcinkiewicz, poslanec a autor ekonomické části volebního programu. Novináři ovšem jeho nominaci považují pouze za taktický manévr.

Překvapení připravil pro vyjednavače o nové polské pravicové vládě šéf vítězné strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski. Na post premiéra, kam se počítalo s ním jako s šéfem strany, nominoval dva dny po vítězství ve volbách Kazimierze Marcinkiewicze, poslance a autora ekonomické části volebního programu.
Koaliční partner, liberální Občanská platforma, byl nominací Marcinkiewicze zaskočen, podobně jako ostatní politické strany i finanční trhy. „Chceme vědět, jestli je to nominace na čtyři týdny nebo na čtyři roky,“ řekl prezidentský kandidát liberálů Donald Tusk s narážkou na termín druhého kola voleb hlavy státu.
Mezi novináři a analytiky převládl názor, že nominace Marcinkiewicze, kterého ekonomové označují za nejvíce protržního politika jinak sociálně konzervativní strany, je pouze taktický manévr Jaroslawa Kaczynského, jehož bratr Lech usiluje o prezidentské křeslo ve volbách za deset dní. Voliči by v případě nominace Jaroslawa mohli dát spíše hlasy Lechovu protivníkovi Tuskovi.
První kolo prezidentských voleb se koná 9. října, pokud žádný kandidát nezíská nadpoloviční většinu hlasů, druhé bude 23. října. Podle ústavy musí prezident jmenovat premiéra do 24. října.

Reforma státu

Trhy oslabují

Sdílet tento příspěvek