Petříček: Česko v čele V4 uklidňuje spory s jinými státy EU

16.12.2019
Euroskop, čtk

Česku se při předsednictví ve visegrádské čtyřce (V4) daří uklidňovat spory skupiny s jinými členy Evropské unie a ukazovat, že má i pozitivní agendu. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Zároveň upozornil na to, že ve V4 jsou i otázky, na kterých se její členové, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, neshodnou a že skupina není jediným formátem pro prosazování českých zájmů v EU.

Česko převzalo předsednictví V4 v polovině letošního roku a povede skupinu do konce června. Jednou z hlavních priorit předsednictví bylo hledat témata, kde může hrát V4 pozitivní roli v EU, a přispívat tak k věcné debatě o řešení evropských problémů. „Myslím, že se nám daří pokračovat v tom, co nastartovalo slovenské předsednictví – uklidňovat vášně, pokusit se ukázat, že visegrádská čtyřka není uskupení států, které jenom odmítá nějaké věci, že má pozitivní agendu,“ řekl Petříček.

Vyzdvihl například nedávné jednání ministrů zahraničí V4 s kolegy ze zemí Beneluxu, chystá se podle něj i podobná schůzka se severskými členy EU nebo s pobaltskými státy. V4 také hodlá spolupracovat při podpoře zemí západního Balkánu v jejich snaze o vstup do EU, přestože v říjnu Francie zablokovala zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Podle Petříčka je V4 otevřená debatě s Francií o reformě přístupového procesu, se zahájením jednání s kandidáty se ale nesmí čekat až na to, zda tato reforma bude schválena.

„Naše podpora zemím západního Balkánu je dlouhodobá priorita. Chceme, aby těch šest zemí mělo jasně garantovanou budoucnost členství v EU, pokud splní všechny podmínky,“ řekl Petříček. „Evropská unie nesmí vyklidit pole na západním Balkánu. Musíme státy motivovat, aby pokračovaly v reformách v oblasti právního státu a institucí, ekonomické a sociální reformy. Nakonec to je i v jejich zájmu, protože to přináší zlepšení situace jejich občanů,“ řekl ministr.

Důležité je udržovat i klíčové vztahy s Německem či Francií

Zdůraznil také, že V4 pomáhá k prosazování českých zájmů v EU, není to ale jediná platforma, kterou má Česko k dispozici. „Pro nás je důležité i udržovat bilaterální vztahy se státy, které jsou pro nás v daných oblastech klíčové, jako například s Francií v oblasti bezpečnosti a obrany, s Německem v oblasti obchodu, kultury, energetiky,“ řekl.

Ministr také odmítl vyjádření některých analytiků, podle nichž ve V4 často dominují názory Maďarska. „Nemyslím si, že by jeden stát v rámci visegrádské čtyřky nějakým způsobem dominoval agendě. Je to především dané předsednictví, které určuje témata,“ řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek