Ministři zahraničí V4 se na konci února sejdou s kolegy z Balkánu

06.02.2020
Euroskop, čtk

Ministři zahraničí zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, se na konci února sejdou v Praze se svými kolegy ze šesti zemí západního Balkánu. Jednání se uskuteční měsíc před summitem Evropské unie, na kterém by se znovu mělo jednat o možném zahájení přístupových rozhovorů EU s Albánií a Severní Makedonií. Země V4 dlouhodobě podporují rozšíření unie o balkánské státy.

Dvoudenní jednání ministrů zahraničí se uskuteční 26. a 27. února, vyplývá z materiálů pro jednání vlády. Hlavním tématem jednání s představiteli Srbska, Černé Hory, Severní Makedonie, Albánie, Bosny a Kosova bude debata o procesu rozšiřování EU. Ministři se budou zabývat také činností Západobalkánského fondu, který země V4 založily a který slouží k podpoře balkánských zemí.

Jako hosté se schůzky zúčastní ministři zahraničí Rakouska, Slovinska a také Chorvatska, které tento půlrok předsedá EU. Na jednání bude i eurokomisař pro rozšíření Olivér Várhelyi.

Rozhodnutí o zahájení přístupových rozhovorů EU s Albánií a severní Makedonií se očekávalo už na říjnovém unijním summitu, proti se ale tehdy postavila zejména Francie. Představitelé V4 vyjádřili nad rozhodnutím zklamání a od středoevropských zemí poté opakovaně zaznělo, že doufají, že unie na březnovém zasedání svůj postoj změní.

Spolupráce se státy západního Balkánu patří mezi tradiční součásti politické agendy V4. Každý rok se konají summity visegrádské skupiny s balkánskými zeměmi na úrovni premiérů i ministrů zahraničí. Zatím poslední premiérský summit se uskutečnil v září v Praze, chyběl na něm ale tehdejší předseda kosovské vlády Ramush Haradinaj. Účast odřekl v reakci na výroky českého prezidenta Miloše Zemana, který při návštěvě Srbska vyzýval k odvolání českého uznání Kosova. Zeman později svůj návrh předložil i ostatním českým ústavním činitelům, podporu pro něj ale nezískal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek