Ministři zahraničí V4 se scházejí s kolegy ze západního Balkánu

27.02.2020
Euroskop, čtk

Ministři zahraničí visegrádské čtyřky (V4) se dnes v Praze scházejí s partnery ze západního Balkánu, aby podpořili jejich snahu o integraci do Evropské unie. Už ve středu český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na jednání se severomakedonským kolegou Nikolou Dimitrovem ujistil, že Česko udělá maximum proto, aby EU za měsíc zahájila přístupová jednání se Severní Makedonií a s Albánií. Dnešní schůzky se budou účastnit i zástupci chorvatského předsednictví EU a eurokomisař pro rozšíření Olivér Várhelyi.

Spolupráce se státy západního Balkánu patří mezi tradiční součásti politické agendy V4, kterou tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Všechny čtyři země dlouhodobě vyjadřují podporu rozšíření EU o balkánské země, které podle skupiny pomůže stabilizaci a prosperitě celého regionu.

Při schůzce bude podepsáno i memorandum o spolupráci Západobalkánského fondu a Mezinárodního visegrádského fondu. Západobalkánský fond založily země V4 v roce 2015 s cílem podpořit balkánské státy. Mezinárodní visegrádský fond funguje od roku 2000 a podporuje regionální spolupráci ve V4 i mezi V4 a dalšími státy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek