Země V4 budou sdílet informace ohledně nákazy koronavirem

04.03.2020
Euroskop, čtk

Země visegrádské čtyřky (V4), tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, si budou vyměňovat informace ohledně nákazy novým typem koronaviru. V případě potřeby zváží i vzájemnou výpomoc u dodávek zdravotnických prostředků, řekl dnes po mimořádném summitu skupiny v Praze premiér Andrej Babiš (ANO). Česko zatím eviduje pět případů nákazy koronavirem, Polsko jeden. Ve zbývajících zemích V4 se nákaza neobjevila.

„Konstatovali jsme, že není důvod k panice, ale musíme být obezřetní a šíření nákazy omezit,“ řekl Babiš. Podle něj je na místě úzce si vyměňovat informace a koordinovat případná mimořádná opatření, jako jsou omezení velkých akcí. Babiš také podotkl, že se v nejbližší době setkají ministři zdravotnictví V4, aby projednali konkrétní formu spolupráce.

Babiš také zopakoval, že české ministerstvo zdravotnictví zjišťuje, jaké množství ochranných prostředků lékaři a nemocnice kvůli koronaviru potřebují, a bude centralizovat nákupy těchto prostředků u českých výrobců. Podobný krok by podle českého premiéra měly udělat i ostatní země V4 a následně tyto informace sdílet, aby si v případě potřeby mohly vypomoci při dodávkách potřebného materiálu.

Premiéři zemí V4 se dnes sešli v Praze, aby jednali o spolupráci v boji s novým typem koronaviru. Foto: ÚV

Slovenský premiér Peter Pellegrini v této souvislosti uvedl, že Slovensko na rozdíl od Česka nemůže nastavit cenový strop pro ochranné prostředky, protože na jeho území nesídlí žádný jejich výrobce. Bratislava proto musí roušky a respirátory kupovat na mezinárodním trhu, kde se ceny podle Pellegriniho zvyšují. Předseda vlády ale vyjádřil přesvědčení, že kdyby se Slovensko krátkodobě potýkalo s nedostatkem potřebného materiálu, mohly by ho dočasně vykrýt dodávky z jiné země.

Polský premiér Mateusz Morawiecki řekl, že všechny země V4 používají nejlepší opatření pro boj s koronavirem, které zamezí šíření viru. Podle něj je nutné zajistit i to, že nákaza koronavirem nebude mít velké dopady na hospodářský růst.

Pellegrini a maďarský premiér Viktor Orbán se shodli, že považují jen za otázku času, kdy se nákaza koronavirem objeví i v jejich zemích. Oba zdůraznili, že jejich země jsou připravené budoucí pacienty izolovat a zabránit šíření nákazy.

Premiéři V4 ocenili snahu Řecka zastavit nelegální migranty

Země V4 dnes také ocenily snahu Řecka zamezit nelegální migraci z Turecka. Premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska na dnešním summitu skupiny v Praze nabídli Aténám podporu ve formě materiální pomoci i případného vyslání policistů pro posílení pohraniční stráže. Andrej Babiš zdůraznil, že se nesmí opakovat migrační krize z roku 2015. Řecko čelí velkému migračnímu tlaku poté, co Turecko přestalo dodržovat dohodu s EU o tom, že bude tyto migranty zadržovat na svém území.

Na programu jednání byla také aktuální situace nelegální migrace a víceletý finanční rámec EU na 2021-2027.

„Oceňujeme úsilí Řecka při ochraně vnější hranice (EU). Jsme připraveni pomáhat, vyslat naši pomoc, na tom se shodujeme,“ řekl Babiš po jednání s ostatními premiéry V4. Konkrétní forma pomoci podle něj vzejde z dnešního jednání ministrů vnitra Evropské unie v Bruselu, kroky proti nelegální migraci je nutné koordinovat na celoevropské úrovni.

Slovenský premiér Peter Pellegrini řekl, že Slovensko je připraveno projevit v situaci kolem nelegální migrace solidaritu, nikdy ale nepřistoupí na přerozdělování migrantů mezi členské země EU na základě kvót. Podle Babiše je v této věci pozice V4 jednotná, všechny země kladou důraz zejména na ochranu vnějších hranic unie.

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval, že ochrana řecko-tureckých hranic nemusí stačit pro zamezení migrační krize. Podle něj jsou už desítky tisíc migrantů za touto hranicí. Proto je nutné pomáhat i zemím na balkánské migrační trase, zejména Severní Makedonii a Srbsku, aby zastavily jejich postup do střední Evropy. „Musíme se snažit zastavit tu masu co nejníže na jihu,“ řekl Orbán.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek