Slovenský ministr podá demisi kvůli evropským fondům

05.10.2005
Slovenský ministr práce, sociálních věcí a rodiny, Ąudovít Káník je připraven podat v nejbližších dnech demisi kvůli nesrovnalostem ohledně čerpání prostředků z fondů Evropské unie.

Kaník v posledních dnech čelil kritice tisku, že firma jeho rodiny žádala o příspěvek 22 milionů slovenských korun na přestavbu hotelu v Banské Štiavnici. Ministr ale minulý týden oznámil, že společnost od projektu ustoupila, a nebude tedy peníze čerpat.

„Já a má rodina jsme udělali chybu, když se rodinná firma ucházela o příspěvek ze strukturálních fondů EU,“ uvedl Kaník. Domnívá se, že kladl příliš velký důraz na politickou a sociální agendu resortu práce a sociálních věcí a nedocenil , že se „skandalizace používá jako nástroj politického boje“.

Podle svých slov se pro odchod rozhodl po zralé úvaze. Po své abdikaci se chce věnovat integraci pravicových sil. Je přesvědčený, že jeho dobrovolný odchod uspokojí současné napětí a boj o předčasné volby. Zároveň věří, že vláda premiéra Mikuláše Dzurindy dostane možnost splnit vládní program v celém funkčním období.

Reakce opozičních stran na Káníkovo gesto jsou rozporuplné. Předseda Komunistické strany Slovenska považuje rozhodnutí ministra za správný krok. Naopak jako prázdné gesto vidí ministrův krok strana ANO. Podle ní tak Káník číní pouze z důvodu začátku předvolební kampaně na Slovensku. V minulosti se ministr podle ní choval při vážnějších skandálech úplně jinak.

Sdílet tento příspěvek