Země V4 by se v dubnu měly sejít s postsovětskými státy

16.03.2020
Euroskop, čtk

V Praze by se mělo 8. dubna uskutečnit jednání ministrů zahraničí zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, s kolegy ze států Východního partnerství. Jednat by měli především o budoucí spolupráci těchto šesti postsovětských zemí s Evropskou unií, vyplývá z materiálu o připravované schůzce, který dnes projedná vláda. Není ale jasné, zda do organizace schůzky nezasáhne aktuální situace kolem nákazy koronavirem. Česká vláda ve čtvrtek vyhlásila na 30 dní nouzový stav.

Skupinu Východního partnerství tvoří Arménie, Ázerbajdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldavsko, Ukrajina. Země V4 s nimi spolupracují dlouhodobě, hlavní prioritou spolupráce je předávání zkušeností středoevropských zemí s ekonomickou transformací a s demokratizačními procesy.

Na schůzce v Praze by se měla řešit budoucnost spolupráce zemí Východního partnerství v EU. Letos vyprší aktuální program spolupráce a v červnu by se měl v Bruselu uskutečnit summit EU s postsovětskými zeměmi, který by měl dát spolupráci nový impulz. Podle materiálu pro jednání vlády by mělo pražské jednání dát základ k tomu, aby V4 mohla utvářet unijní agendu budoucí spolupráce.

Zatím není jasné, zda konání plánované schůzky nějak ovlivní nákaza koronavirem, která zasáhla evropské státy. V Česku kvůli nemoci platí od čtvrtka výjimečný stav, vláda v pátek rozhodla o zákazu vstupu cizinců na území země, pokud jejich příjezd není v zájmu Česka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek