Premiéři V4 budou v úterý přes video jednat s Merkelovou

18.05.2020
Euroskop, čtk

Premiéři visegrádské čtyřky (V4) budou v úterý dopoledne formou videokonference jednat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Je to náhrada za plánovaný summit Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a Německa, který se měl uskutečnit v rámci českého předsednictví ve V4. Konání schůzky ČTK dnes potvrdil Úřad vlády. Podle německého kancléřství bude Merkelová s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) jednat také bilaterálně.

Podle německého kancléřství bude hlavním tématem vrcholného jednání boj proti pandemii nového typu koronaviru a debata o aktuálních tématech evropské politiky. Kromě toho se bude jednat také o ekonomických tématech, regionální spolupráci a zahraniční politice.

Německá kancléřka byla opakovaně hostem na vrcholném setkání visegrádských premiérů. Zatím poslední summit V4 s Merkelovou se uskutečnil loni v únoru v Bratislavě. Premiéři se s kancléřkou tehdy dohodli na společném projektu na pomoc Maroku při řešení migrace do Evropy. Jednali také o rozšíření plynovodu Nord Stream, který dopravuje ruský plyn po dně Baltského moře do Německa a vyhýbá se středoevropským tranzitním zemím.

Jednání V4 s Německem se pravidelně konají i na ministerské úrovni. Zatím poslední takové jednání ministrů zahraničí se uskutečnilo letos v březnu a i to mělo kvůli koronaviru pouze podobu videokonference místo osobního setkání politiků. Ministři tehdy debatovali o pandemii, o vztazích Evropské unie s balkánskými státy a o prioritách německého předsednictví v EU, které připadá na druhou polovinu letošního roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek